Olimpijski stadion v Berlinu bo gostil judovske igre

Več kot dva tisoč športnikov bo prihodnji teden nastopilo na judovskih igrah, ki bodo tokrat potekale na olimpijskem stadionu v Berlinu, zgrajenem v času nacizma. To bo prvič, da bo tekmovanje judovskih športnikov potekalo v Nemčiji, kjer so med drugo svetovno vojno Jude iztrebljali.

Stadion, na katerega so Judom leta 1936 prepovedali vstop, 
bo prihodnji teden gostil judovske igre. Foto: Pawel Kopczynski
Stadion, na katerega so Judom leta 1936 prepovedali vstop, bo prihodnji teden gostil judovske igre. Foto: Pawel Kopczynski

BERLIN > Olimpijski stadion v Berlinu so odprli leta 1936, ko se je v državi vzpenjal nacizem. Na olimpijskih igrah, ki jih je gostil, so Judom vstop prepovedali, otvoritvena slovesnost pa je bila prežeta z vojaško simboliko.

Skoraj osem desetletij pozneje pa bo prav to prizorišče sprejelo dva tisoč judovskih športnikov iz 35 držav, ki bodo nastopili na tako imenovani Makabijadi. Ta tekmovanja prirejajo že vse od leta 1932.

“Sedemdeset let po osvoboditvi izpod nacionalsocializma je čas, da pokažemo Evropi in svetu, da smo Judi spet čvrst in zanesljiv del nemške družbe,” je dejal Alon Meyer, predsednik nemškega odbora Makabijade.

Prireditelji so dejali, da bo večji del proračuna za organizacijo igre, ki znaša pet milijonov evrov, namenjen varnosti, policija pa za zdaj ni zaznala nobenih konkretnih groženj. STA


Najbolj brano