Okoljski škandal odnesel prvega moža Volkswagna

Prvega moža Volkswagna Martina Winterkorna bo manj kot mesec po novici, da mu želi Volkswagen podaljšati pogodbo do konca leta 2018, očitno odnesel okoljski škandal, ki ga je sprožila obtožba ameriških oblasti, da je koncern goljufal pri testih izpuhov.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

WOLFSBURG > Na najbolj vročem stolčku v nemškem gospodarstvu naj bi ga na današnjem srečanju upravnega odbora nasledil sedanji šef Porscheja Matthias Müller, piše berlinski časnik Tagesspiegel.

Škandal je izbruhnil v petek, ko je ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) sporočila, da je Volkswagen na določene dizelske modele svojih vozil nameščal programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se izklopi.

Delnice trenutno največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov Volkswagwen so se v ponedeljek pocenile za 17 odstotkov, kar pomeni, da je podjetje izgubilo 15 milijard dolarjev tržne vrednosti., danes pa je do nekaj čez 14. uro po srednjeevropskem času strmoglavila za dodatno petino.

Opravičil se je tudi prvi mož ameriške Volkswagnove veje Michael Horn, ki je obljubil, da bodo popravili stvari "pri oblasteh, javnosti, strankah, zaposlenih in seveda tudi posrednikih".

"Naše podjetje je bilo nepošteno do EPA in kalifornijskega urada za zrak ter do vseh vas. Če povem nekoliko olepšano, popolnoma smo zamočili," je dejal v New Yorku.

Precej ironično je, da so Volkswagen na laži ujeli okoljevarstveniki, ki so želeli s testiranjem emisij dokazati, da so lahko tudi dizelski motorji okolju prijazni in spodbuditi ostale proizvajalce, naj sledijo Volkswagnovemu vzoru.

Iz nemškega Volkswagna so danes sporočili, da so po svetu s spornim programom opremili približno enajst milijonov dizelskih vozil. Škandal pa je tudi že sprožil vrsto preiskav po vsem svetu. Med drugim so predstavnike Volkswagna na pogovor povabili v Južni Koreji, posebno preiskavo napovedujejo tudi evropski regulatorji.

Prvi mož Volkswagna, najbolje plačani menedžer v Nemčiji, je letos sicer zmagal v bitki z nekdanjim predsednikom nadzornega sveta Ferdinandom Piechom, ki ga je na položaj spravil leta 2007.

V začetku leta se je med Piechom, ki je podjetje vodil med letoma 1993 in 2002, in Winterkornom razvnela bitka zaradi težav pri krepitvi tržnega deleža na ameriškem trgu in prevelika odvisnost Volkswagna od kitajskega trga.

Potem ko je Piech nekaj tednov želel s stolčka spraviti prvega moža v Wolfsburgu, je konec aprila nepričakovano odstopil sam. Poleg njega je iz nadzornega sveta odstopila tudi njegova žena Ursula.

STA


Najbolj brano