Ofenzivi za osvoboditev Mosula se je pridružila še Turčija

Ofenzivi za osvoboditev Mosula, v kateri poleg iraških sil in kurdskih pešmerg sodeluje tudi mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA, se je s svojimi vojaškimi letali pridružila tudi Turčija, je danes sporočil turški premier Binali Yildirim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že večkrat 
napovedal, da bo Turčija sodelovala v ofenzivi na Mosul.  Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že večkrat napovedal, da bo Turčija sodelovala v ofenzivi na Mosul.  Foto: STA

BAGDAD > “Naše zračne sile so sodelovale v zračnih operacijah koalicijskih sil v Mosulu,” je poslanski skupini vladajoče turške Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) povedal predsednik vlade Binali Yildirim, pri čemer ni navedel podrobnosti.

Iraške sile so ofenzivo na Mosul, ki je od leta 2014 v rokah skrajne skupine Islamska država (IS), začele v ponedeljek. V njej sodeluje okoli 30.000 iraških vojakov ob podpori 60-članske mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Po ocenah ameriškega obrambnega ministrstva bo ofenziva težka in bo trajala kar nekaj časa.

Turški predsednik: operacija ne sme potekati brez Turčije

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že večkrat napovedal, da bo Turčija sodelovala v ofenzivi na Mosul. Ankara vztraja, da operacija ne sme potekati brez nje, in pri tem izpostavlja svojo bojazen glede sodelovanja šiitskih in kurdskih milic.

Irak sodelovanju Turčije nasprotuje, kot tudi nasprotuje turški vojaški prisotnosti na severu Iraka. Pred turškim veleposlaništvom v Bagdadu se je danes zbralo več tisoč Iračanov, ki protestirajo proti vojaški prisotnosti Turčije na severu države. Protestniki so nosili iraške zastave in zahtevali, naj se turške sile umaknejo iz oporišča Bašika, tako kot je večkrat zahteval tudi iraški premier Hajdar al Abadi. Po navedbah očividcev so med drugim vzklikali: “Ven, ven, okupator,” poroča AFP.

Ankara vztraja, da bodo turške sile na severu Iraka ostale, češ da gre za del samoobrambe Turčije. Po navedbah turškega predsednika je v oporišču Bašika malo manj kot 700 turških vojakov. Turčija zavrača očitke Iraka, da je "okupacijska sila" in trdi, da pomaga uriti borce, ki bodo pešmergam pomagali pri osvobajanju Mosula iz rok IS.

AI: Iračanom, ki bežijo pred IS, grozi maščevanje

Paravojaške skupine in vladne sile v Iraku so mučile, arbitrarno zapirale in usmrtile na tisoče civilistov, ki so zbežali z območij pod nadzorom džihadistične skupine Islamska država, pa je danes opozorila mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

AI poziva, da se zlorabe in maščevalni napadi na sunite, osumljene sodelovanja z IS, ne smejo ponoviti med napredovanjem iraških sil proti utrdbi džihadistov Mosulu.

AI je poročilo o množičnih zlorabah iraških civilistov pripravil na podlagi intervjujev z več kot 470 priporniki, očividci in sorodniki civilistov, ki so bili ubiti, zaprti ali pa so izginili, kot tudi s predstavniki oblasti in aktivisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim navaja incident v maju, v katerem je bilo usmrčenih 12 moških in štirje fantje iz plemena Džumaila, ki so zbežali iz al Sidžirja severno od Faludže in se predali moškim v vojaških in policijskih uniformah.

Junija so milice zajele 1300 moških in fantov iz plemena Mehemda, ki so zbežali iz Saklavije severozahodno od Faludže, in številne so mučili, preden so jih predali lokalnim oblasti, piše v poročilu AI. Preživeli so povedali, da so jih pretepali ter jim odrekali hrano in vodo. Enemu od njih so rekli, da gre za maščevanje za pokol v bazi Speicher.

Leta 2014 so skrajneži IS zajeli in ubili približno 1700 nabornikov iz te baze pri Tikritu. Avgusta je bilo za ta zločin obešenih 36 moških.

STA


Najbolj brano