Odvetniki žrtev 11. septembra z novimi dokazi proti Savdski Arabiji

Odvetniki žrtev terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 so zveznemu sodišču na Manhattnu v sredo predložili nove dokaze, ki potrjujejo povezave med vlado Savdske Arabije in teroristi Al Kaide, kar je veleposlaništvo Rijada v Washingtonu že odločno zanikalo.

Odvetniki žrtev terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 so zveznemu sodišču na Manhattnu  predložili nove dokaze o povezavi med vlado Savdske Arabije in teroristi Al Kaide. Foto: Wikipedia
Odvetniki žrtev terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 so zveznemu sodišču na Manhattnu predložili nove dokaze o povezavi med vlado Savdske Arabije in teroristi Al Kaide. Foto: Wikipedia

NEW YORK > Žrtve in družinski člani pokojnih v največjih terorističnih napadih na ameriških tleh tožijo različne vlade, organizacije in skupine, ki so bile povezane s teroristično mrežo Al Kaida, za milijarde dolarjev odškodnin. Kmalu naj bi bili objavljeni številni novi dokazi, da je Rijad zavestno in neposredno pomagal teroristom.

Odvetniki naj bi imeli zapriseženo izjavo tako imenovanega 20. terorista 11. septembra Zacariusa Moussaouija, ki so ga zaprli, preden se je lahko pridružil preostalim ugrabiteljem potniških letal, ki so jih zrušili na Pentagon, dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku in na travnik v Pensilvaniji.

Odvetniki se sklicujejo tudi na izjave vodilnih članov komisije za preiskavo okoliščin napadov 11. septembra Boba Kerreyja, Boba Grahama in nekdanjega sekretarja mornarice ZDA Johna Lehmana ter na številna obveščevalna, kongresna in policijska poročila.

Veleposlaništvo Savdske Arabije je sporočilo, da je Mussaoui lažnivec in neuravnovešen kriminalec, napadi 11. septembra pa so najbolj temeljito preiskan zločin v zgodovini ZDA in doslej nobena preiskava ni našla nobenega dokaza o vpletenosti Rijada.

STA


Najbolj brano