Odstopila ukrajinska vlada

Sredi hude politične in gospodarske krize in medtem ko na vzhodu države še naprej divja krvavo nasilje, je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk danes sporočil odstop svoje vlade. Pred tem je dopoldne razpadla prozahodna koalicija, imenovana Evropska izbira, ki je državo vodila od konca februarja.

Z odstopom naj bi stranki prozahodnemu predsedniku države Petru Porošenku želeli odpreti pot za razpis novih volitev Foto: STA
Z odstopom naj bi stranki prozahodnemu predsedniku države Petru Porošenku želeli odpreti pot za razpis novih volitev Foto: STA

KIJEV > Stranka Udar kijevskega župana in nekdanjega boksarskega prvaka Vitalija Klička ter nacionalistično usmerjena stranka Svoboda, ki jo vodi Oleg Tjagnibok, sta namreč dopoldne napovedali, da izstopata iz omenjene koalicije.

Z odstopom naj bi stranki prozahodnemu predsedniku države Petru Porošenku želeli odpreti pot za razpis novih volitev. Kot morebitni datum volitev se že omenja 26. oktober.

Številni politiki in aktivisti so se pritoževali, ker Ukrajina, ki je 25. maja izvolila novega predsednika države, ni izvolila tudi novega parlamenta ter tako dokončno počistila z "agenti Moskve" v vrhovni radi. Janukovičevi privrženci naj bi ovirali delo parlamenta in preprečevali izvedbo pomembnih reform.

Poleg tega Jacenjukovi vladi ni uspelo preprečiti priključitve Krima Rusiji kot tudi ne zajeziti proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine.

Ponavadi umirjen Jacenjuk je ob današnji napovedi odstopa izrazil ogorčenje nad dogajanjem v parlamentu in jezno kritiziral poslance. Kot je opozoril, bo imelo to "dramatične posledice za državo. Zgodovina nam ne bo oprostila," je poudaril v čustvenem govoru.

Poleg razpada koalicije je namreč danes v vrhovni radi tudi padel predlog zakona, ki bi liberaliziral propadajoč sistem plinovodov v Ukrajini in ga odprl za tuje vlagatelje. Zakon naj bi zmanjšal odvisnost Ukrajine kot tranzitne države za ruski plin od Rusije. Jacenjuk je že pred tem grozil z odstopom, če zakon ne bo dobil večine, in danes se je to zgodilo.

V skladu z ustavo ima parlament sedaj sicer 30 dni časa, da se oblikuje nova koalicija. Če te ne bo, se lahko parlament razpusti in razpiše nove volitve.

STA


Najbolj brano