Odstopila hrvaška ministrica za kulturo

Hrvaška ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić je danes odstopila s položaja ministrice, potem ko je državna revizija ugotovila, da je s službeno bančno kartico dvigovala denar za službena potovanja, na katera sploh ni šla. Gotovino je potem v državni proračun vračala v mesečnih obrokih.

Hrvaška ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić je  odstopila, potem ko je državna revizija ugotovila, da je s službeno bančno kartico dvigovala denar za službena potovanja, na katera sploh ni šla. Foto: Tino Mamić
Hrvaška ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić je odstopila, potem ko je državna revizija ugotovila, da je s službeno bančno kartico dvigovala denar za službena potovanja, na katera sploh ni šla. Foto: Tino Mamić

ZAGREB > Andrea Zlatar Violić je o svoji odločitvi danes pisno obvestila premierja Zorana Milanovića, ki bo ministrico tudi razrešil dolžnosti, so potrdili v Banskih dvorih s sporočilom na twitterju. O tem, kdo bo prevzel vodenje ministrstva za kulturo, se bodo odločili po posvetovanjih med koalicijskimi partnerji, so dodali.

Hrvaški mediji ugibajo, da sta kandidata za ministrski stolček namestnik ministrice Berislav Šipuš ali pomočnica ministrice Tamara Perišić.

Ministrica je sprejela odgovornost za nepravilnosti v poslovanju in se opravičila zaradi nezadostnega nadzora in izogibanja predpisom finančnega poslovanja. V pismu je tudi spomnila, da je poplačala vse dolgove.

Mimo blagajniškega poslovanja 152.000 kun

Državna revizija je ugotovila, da so leta 2013 v ministrstvu za kulturo uporabljali službeno kartico za dvig gotovine mimo blagajniškega poslovanja. Skupno je šlo za 152.000 kun (19.865 evrov). V lanskem letu je bil nato celoten znesek vrnjen v proračun.

Da posamezniki z ministrstva za kulturo uporabljajo proračunski denar, kot da bi šli na bankomat, so pred kratkim opozorili hrvaški mediji.

Napovedanega več denarja za kulturo ni bilo

Ob napovedi odstopa ministrice so spomnili, da so prihod priljubljene univerzitetne profesorice Zlatar Violićeve v vlado premierja Milanovića v kulturnih krogih dočakali z navdušenjem, ker je napovedala več denarja za kulturo in urejanje zakonodaje.

Obljub ni izpolnila, saj je bilo v treh letih njenega vodenja ministrstva denarja za kulturo vse manj. Ni ji uspelo uveljaviti niti enega strateškega zakona, kot sta na primer zakona o medijih ali o muzejih, so ocenili v Večernjem listu. Mnogi tudi niso bili zadovoljni z njenimi kadrovskimi odločitvami pri vodenju nacionalnih kulturnih inštitucij ali manifestacij.

V treh letih zamenjali devet ministrov

Levosredinska hrvaška vlada je v nekaj več kot treh letih, odkar je na čelu države, zamenjala že devet ministrov, kar je skoraj polovica kabineta. Zlatar Violićeva je druga iz vrst Hrvaške narodne stranke (HNS) po nekdanjem podpredsedniku vlade in ministru za gospodarstvo Radimirju Čačiću, ki je odstopil zaradi zaporne kazni po prometni nesreči, v kateri sta umrli dve osebi.

Zaradi spopadov znotraj SDP so iz vlade odpustili ministre Slavka Linića, Rajka Ostojića in Željka Jovanovića, odstopila pa sta socialdemokratska ministra Zlatko Komadina in Mirela Holy. Nekdanji podpredsednik vlade Neven Mimica (SDP) pa je prevzel položaj komisarja EU za mednarodno sodelovanje in razvoj.

Odstopil je tudi nekdanji minister za turizem iz vrst Istrske demokratske skupščine (IDS) Veljko Ostojić.

Čačić in Holyeva sta oblikovala novi politični stranki Narodna stranka - reformisti in Trajnostni razvoj Hrvaške (ORaH), Linić pa je izstopil iz SDP in je neodvisni saborski poslanec.

STA


Najbolj brano