Odstopil šef hrvaških obveščevalcev

S položaja direktorja hrvaške varnostno-obveščevalne agencije (Soa) je danes odstopil Dragan Lozančić, so potrdili v hrvaški vladi in uradu predsednice države. Odstop Lozančića je pred tremi meseci zahtevala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, a premier Tihomir Orešković ni želel dati podpisa za njegovo odstavitev.

Odstop  direktorja hrvaške varnostno-obveščevalne agencije  
Dragana Lozančića je pred tremi meseci zahtevala hrvaška 
predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Foto: Wikipedia
Odstop direktorja hrvaške varnostno-obveščevalne agencije Dragana Lozančića je pred tremi meseci zahtevala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Foto: Wikipedia

ZAGREB > Dragan Lozančić je z današnjim odstopom odprl vrata za postopek imenovanja svojega naslednika. To bo, kot kaže, Daniel Markić, o katerem sta pred nekaj tedni soglašala Kolinda Grabar-Kitarović in Tihomir Orešković. Lozančiću bi mandat potekel oktobra letos.

Mnenje o novem direktorju varnostno-obveščevalne službe bodo v sredo dali tudi člani saborskega odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost, a bo ta del seje po napovedih zaprt za javnost.

Predsednik odbora Ranko Ostojić (SDP) je v preteklih tednih zavračal sklic seje, ker je zahteval pojasnila o razlogih za odstavitev Lozančića, za katerega je Grabar-Kitarovićeva trdila, da mora odstopiti, ker je kršil zakone.

Predsednica države naj bi zamerila Lozančiću, ker je ni opozoril, da se ji nameravajo približati osebe, ki so jih spremljale varnostne službe. Domnevno naj bi šlo za lanske stike Grabar-Kitarovićeve z izvršnim predsednikom nogometnega moštva Dinamo Zdravkom Mamićem, ki je osumljen več kaznivih dejanj.

Lozančić naj bi o teh srečanjih obvestil takratnega premiera Zorana Milanovića, da bi imel material, s katerim bi lahko kompromitirali predsednico, so za hrvaške medije povedali neimenovani viri iz urada predsednice države.

Grabar-Kitarovićeva naj bi izpostavila tudi nekatere druge domnevne napake Lozančića, ki so ga v Sloveniji in na Hrvaškem omenjali kot glavnega pri razkritju pogovorov med slovensko agentko Simono Drenik in nekdanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, zaradi česar se je Hrvaška odločila za izstop iz arbitražnega postopka o meji.

Verjetni novi šef hrvaških obveščevalcev Markić je več kot 20 let v hrvaških varnostno-obveščevalnih službah.

Markić, ki ima tudi francosko državljanstvo, naj ne bi bil po volji prvem podpredsedniku hrvaške vlade in šefu HDZ Tomislavu Karamarku. Kot so poročali hrvaški mediji, naj ne bi bila v najboljših odnosih v času, ko je Karamarko vodil Soa, Markić pa velja za Lozančićevega človeka.

STA


Najbolj brano