Odprli mejni prehod Bajakovo med Hrvaško in Srbijo za ves promet

Mejni prehod Bajakovo je na hrvaški strani spet odprt za vsa potniška in tovorna vozila, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Pred tem so se hrvaški policisti z vozniki tovornjakov dogovorili za umik blokade na srbski strani tega največjega cestnega mejnega prehoda med Hrvaško in Srbijo.

Fotografija je simbolična.

 Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična.  Foto: Leo Caharija

ZAGREB > Na gospodarsko škodo, ki jo povzroča prekinitev prometa na avtocesti Zagreb-Beograd so opozorili tudi gospodarstveniki obeh držav. Hrvaška je sicer v torek popoldne odprla mejni prehod samo za tovornjake s hitro pokvarljivim blagom, potem pa so nezadovoljni vozniki ostalih tovornjakov blokirali mejo s srbske strani. Hrvaška je nato preusmerila potniški promet na mejni prehod Tovarnik, tovorni pa na mejo z BiH.

Hrvaška policija je mejni prehod Bajakovo zaprla v noči na ponedeljek z namenom, da bi prepričala Srbijo, naj preusmerja begunce tudi na Madžarsko in v Romunijo, ne samo na Hrvaško. Potem sta Beograd in Zagreb izmenjala vrsto medsebojnih obtožb. Srbija je napovedala tudi ostre protiukrepe, ker je hrvaške poteze ocenila za trgovsko vojno. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes na grško-makedonski meji odprl novo taborišče za begunce s 1000 ležišči, ki je opremljeno s stranišči in prhami, brezžičnim internetom ter polnilci za telefone. Beguncem, ki so na poti proti zahodni Evropi, bo na voljo tudi zdravstvena oskrba. George Repanas iz UNHCR je za grško tiskovno agencijo Ana povedal, da bo v prehodnem taborišču v kraju Idomeni na severu Grčije na voljo 80 stranišč in prh ter zdravstvena oskrba. "Namen je, da si ljudje za nekaj ur odpočijejo, preden nadaljujejo pot," je dodal. Skozi Idomeni, ki leži na balkanski poti proti zahodni Evropi, gre vsak dan približno 5000 beguncev. Čeprav so na območju predstavniki nevladnih organizacij in humanitarni delavci, je zaradi odročnosti težko zagotavljati stalno pomoč.

Kot so poročali hrvaški mediji, so tudi vozniki tovornjakov s hitro pokvarljivim blagom na Bajakovu izrazili solidarnost s kolegi, ki niso mogli čez mejo. Do danes so nastale kilometrske kolone tovornjakov - na srbski strani naj bi kolona dosegla celo več kot 20 kilometrov, medtem ko so na hrvaški strani čakali v enajstkilometrski koloni.

Hrvaški radio je poročal, da se je v popoldanskih urah nekoliko zmanjšal prihod beguncev na skrajnem vzhodnem delu hrvaške meje s Srbijo. Pravijo, da ni več gneče niti v začasnem namestitvenem centru v Opatovcu, iz katerega so danes poslali dva vlaka in več kot 30 avtobusov z migranti na mejo z Madžarsko, potem ko je v torek na Hrvaško mimo mejnih prehodov iz Srbije prišlo 8750 beguncev in migrantov. Madžarske oblasti so nadaljevale z izgradnjo zidu proti meji s Hrvaško, a vse begunce, ki pridejo s Hrvaške, zaenkrat peljejo naprej proti Avstriji.

V Zagrebu je bilo neuradno slišati, da bodo v primeru, če bo Madžarska zaprla svojo mejo proti Hrvaški, begunce vračali v Srbijo.

Hrvaški mediji so poročali, da je bilo v Opatovcu tudi nekaj manjših incidentov med begunci ter da je hrvaška policija morala danes posredovati s solzivcem, da bi zagotovila varnost otrok med gnečo pri vstopu beguncev v enega od avtobusov. Uradnih informacij o incidentu še ni bilo.

STA


Najbolj brano