Odposlanec ZN za Sirijo v ZDA in Rusijo na pogovore za rešitev krize

Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je danes napovedal, da se namerava še nocoj odpraviti v Moskvo, kjer bi pozival k politični rešitvi krize v času, ko Rusija stopnjuje zračne napade v Siriji. Po Moskvi bo de Mistura z istim razlogom obiskal še Washington.

Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de 
Mistura je danes napovedal, da se namerava še nocoj 
odpraviti v Moskvo, kjer bi pozival k politični rešitvi krize v 
času, ko Rusija stopnjuje zračne napade v Siriji. Foto: Tamino Petelinsek
Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je danes napovedal, da se namerava še nocoj odpraviti v Moskvo, kjer bi pozival k politični rešitvi krize v času, ko Rusija stopnjuje zračne napade v Siriji. Foto: Tamino Petelinsek

ŽENEVA > Odposlanec ZN Staffan de Mistura je danes v Ženevi dejal, da ruski zračni napadi v Siriji prinašajo “novo dinamiko” v konflikt. Njegova obiska Rusije in ZDA so del naporov za vzpostavitev kontaktne skupine držav z interesi in vplivom v sirskem konfliktu, ki bi s sodelovanjem lahko prinesla napredek do politične rešitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

De Mistura je julija predlagal oblikovanje kontaktnih skupin, poleg tega pa vzpostavitev štirih delovnih skupin, ki bi bile sestavljene iz predstavnikov sirske vlade in opozicijskih skupin ter bi razpravljale o vprašanjih, kot sta obnova in zaščita civilistov.

A v nedeljo je ključna opozicijska Sirska nacionalna koalicija napovedala, da bo bojkotirala pogovore, ki jih predlaga de Mistura, ker da niso prava mirovna pogajanja.

STA


Najbolj brano