Odposlanec ZN bi za dostavo pomoči zamrznil spopade v Siriji

Novi odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je Varnostnemu svetu ZN v četrtek predstavil akcijski načrt, ki predvideva zamrznitev državljanske vojne med uporniki in silami režima predsednika Bašarja al Asada na določenih območjih z namenom dostave humanitarne pomoči. De Mistura upa, da bi to med drugim lahko dosegli v Alepu.

Odposlanec ZN Staffan de Mistura bi za dostavo pomoči zamrznil spopade v Siriji Foto: STA
Odposlanec ZN Staffan de Mistura bi za dostavo pomoči zamrznil spopade v Siriji Foto: STA

NEW YORK > Staffan De Mistura je opravil svoje prvo poročanje VS ZN. Kot je kasneje povedal novinarjem, ni predložil mirovnega, ampak akcijski načrt, katerega del je zamrznitev spopadov. Poleg dostave humanitarne pomoči bi lahko na ta način morda sprožili tudi politični proces za dosego miru.

De Mistura meni, da je prav nasilje Islamske države (IS) nov dejavnik, ki ponuja priložnost za svež pristop k rešitvi konflikta v Siriji. Z IS se spopadajo tako ZDA s svojo koalicijo kot tudi režim Bašarja al Asada, za katerega Washington še vedno zahteva odhod z oblasti.

Državljanska vojna v Siriji je od začetka upora proti Asadu leta 2011 zahtevala že 200.000 življenj, milijone ljudi je postalo beguncev, VS ZN pa ne more ukrepati, ker Rusija skupaj s Kitajsko odločno ščiti zaveznike v Damasku.

Doslej že tretji odposlanec ZN za Siriji De Mistura je priznal, da je bilo glede njegovega načrta v VS ZN nekaj pomislekov. Nekateri veleposlaniki so predvsem izrazili pomislek, da lahko takšne zamrznitve spopadov pomagajo le eni ali drugi strani.

Kljub temu bo vztrajal pri svoji zamisli in jo bo predstavil naprej v regiji, med drugim Asadu v Damasku. Pred poročanjem VS ZN je že obiskal tudi nekatere ključne države, kot sta Iran in Rusija.

Dogovor velikih sil iz Ženeve leta 2012, ki predvideva ustanovitev prehodne vlade za Sirijo, po besedah De Misture medtem še vedno velja, ne glede na to da je Asad sredi državljanske vojne pred kratkim ponovno dosegel svojo izvolitev na mesto predsednika še za sedem let.

STA


Najbolj brano