Odgovornost za napad v Kumanovu prevzela ONV, v Makedoniji žalovanje, sosednje države v skrbeh

Albanska Osvobodilna narodna vojska (ONV) je prevzela odgovornost za nasilje v Kumanovu na severu Makedonije. Makedonska vlada je na izredni seji sklenila, da bosta danes in v ponedeljek dneva žalovanja za padlimi pripadniki varnostnih služb v obsežni policijski akciji proti oborožencem v Kumanovu. Akcija se danes nadaljuje, iz sosednjih držav pa prihajajo izrazi velike zaskrbljenosti nad varnostnimi razmerami v Makedoniji.

Kumanovo
Kumanovo 

KUMANOVO, PREŠEVO > ONV naj bi napadla makedonske sile, ker že več dni izvajajo “teror nad civilnim prebivalstvom”.

Albanske skupine za oblikovanje Republike Iliride

Skrajna albanska skupina Vojska republike Iliride je v soboto v sporočilu zapisala, da so vse albanske skupine in vojaške formacije začele delovati enotno za oblikovanje Republike Iliride, poroča balkanska televizija N1.

Skupina od mednarodne skupnosti zahteva, naj Makedonijo prisili, da njene vojaške in policijske sile prenehajo uporabljati vojne helikopterje proti ONV. “Sicer bomo prisiljeni sprejeti sorazmerne ukrepe, ki so v nasprotju z mednarodnimi vojaškimi konvencijami,” je zagrozila skupina.

Krivdo za novo nasilje je Vojska republike Iliride pripisala nespoštovanju Ohridskega sporazuma, ki je leta 2001 končal krvave spopade ONV in makedonskimi silami v Makedoniji. Skupina trdi, da sta nadaljevanje borbe ter reorganizacija ONV in Vojske republike Iliride edini možnosti za oblikovanje Republike Iliride, vse dokler bo vodstvo Makedonije kot “lažne tvorbe” nadaljevalo represijo. Boja ne obljubljajo samo v Makedoniji, temveč tudi po vsem Balkanu, kjer živijo Albanci.

V sporočilu so še zatrdili, da ONV deluje samo v Makedoniji. Makedonske oblasti še niso komentirale trditev Vojske republike Iliride ali potrdile njihovih navedb.

Dva dneva žalovanja

Zaradi žalovanja so zastave v Makedoniji spuščene na pol droga, mediji pa imajo prilagojen program. Z dnevoma žalovanja se bodo poklonili osmim policistom. Še 30 policistov je bilo ranjenih, smrtne žrtve pa naj bi bile tudi na strani oborožencev.

Makedonska tiskovna poroča Mia, ki se sklicuje na makedonsko notranje ministrstvo, poroča, da se policijska operacija tudi danes še ni končala. V narodnostno mešanem Kumanovu je tako slišati streljanje, mesto pa preletavajo helikopterji.

V sosednjih državah zaskrbljeni

V sosednjih državah so vse volj zaskrbljeni zaradi varnostnih razmer v Makedoniji. Srbski premier Aleksandar Vučić je tako za danes sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost na temo dogajanja v sosednji Makedoniji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Srbsko zunanje ministrstvo je srbskim državljanom priporočilo, naj ne potujejo v Makedonijo. Državljani, ki se želijo domov vrniti iz Grčije, naj raje uporabijo alternativne poti preko Bolgarije.

Župan srbske občine Preševo ob meji z Makedonijo je že zatrdil, da so pripravljeni na morebiten prihod prebivalcev Kumanova, ki bi bežali zaradi nevarnih razmer. Župan Ragmi Mustafa je po seji tamkajšnjega sveta za izredne razmere dejal, da ne ve, kako se bo situacija odvijala, a da so službe in institucije pripravljene, da sprejmejo ljudi, ki bi prišli iz Kumanova, ter jim lahko nudijo humanitarno pomoč.

Tudi Albanija je v skrbeh. Zunanji minister Ditmir Bushati je dejal, da obsojajo vsakršno nasilje, ki ni sprejemljivo v demokratični družbi. Opozoril je na pomembnost opuščanja sovražnega govora in vzdrževanje vladavine prava. Okrog 30 odstotkov od dveh milijonov prebivalcev Makedonije predstavljajo tamkajšnji Albanci.

Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je prav tako zaskrbljen zaradi razmer v Kumanovu ter obžaluje izgubo življenj. Oblasti in politične voditelje je pozval, naj sodelujejo za ponovno vzpostavitev reda in miru. Zahteval je še objektivno in transparentno preiskavo dogodkov.

STA


Najbolj brano