Od Nemcova se je poslovilo več kot 10.000 ljudi

Na moskovskem pokopališču Trojekurovo so danes pokopali pred dnevi ustreljenega opozicijskega politika Borisa Nemcova. Pred tem se je od Nemcova v centru Andreja Saharova, kjer je dopoldne ležala krsta z njegovim truplom, poslovilo več kot 10.000 ljudi. Na pogrebu so se medtem zbrali svojci in še kakih sto drugih ljudi.

Na moskovskem pokopališču Trojekurovo so danes pokopali pred dnevi ustreljenega opozicijskega politika Borisa Nemcova. Foto: Wikipedia
Na moskovskem pokopališču Trojekurovo so danes pokopali pred dnevi ustreljenega opozicijskega politika Borisa Nemcova. Foto: Wikipedia

MOSKVA > Medtem ko je pogreb potekal v ožjem krogu, se je spominu na Nemcova pred tem v centru za človekove pravice v središču Moskve poklonila ogromna množica. Ob krsti so polagali cvetje in sveče.

Prišli so tudi številni veleposlaniki in drugi visoki predstavniki iz tujine, med njimi nekdanji britanski premier John Major, zunanji minister Litve Linas Linkevicius in veleposlanik ZDA John Tefft.

Med žalujočimi sta bili med drugim še Naina Jelcin, vdova nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, pod katerim je bil Nemcov namestnik premiera, ter Julija Navalni, soproga opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je trenutno v zaporu.

Od visokih ruskih predstavnikov se je od Nemcova poslovil namestnik ruskega premierja Arkadij Dvorkovič, medtem ko predsednika Vladimirja Putina, ki ga je Nemcov glasno kritiziral, pričakovano ni bilo.

Prišlo je toliko ljudi, da se je pred centrom, potem ko so ga po predvidenih štirih urah opoldne zaprli, še vedno vila več sto metrov dolga vrsta čakajočih, na spletni strani poroča nemški Deutsche Welle.

Ob krsti so stali 87-letna mati pokojnega, njegovi otroci in vdova. 23-letna ukrajinska manekenka Ana Duricka, ki je prijateljevala z Nemcovom in je bila v petek priča umora, se je medtem po več dneh zaslišanj v ponedeljek zvečer vrnila nazaj v Kijev.

Nemcova so sicer kasneje pokopali na pokopališču na obrobju Moskve, na katerem so leta 2006 pokopali tudi umorjeno, do Kremlja kritično novinarko Ano Politkovsko. Ob cesti, po kateri je peljal mrliški voz, se je znova zbrala velika množica.

Nemcova so v petek zvečer ubili v središču Moskve, v neposredni bližini Kremlja. Ubit je bil dan pred protivladnim shodom opozicije v Moskvi. Tega so nato odpovedali in pripravili shod v spomin nanj, ki se ga je udeležilo 70.000 ljudi.

STA


Najbolj brano