Očetje v EU in Sloveniji ob rojstvu otroka vse pogosteje doma

Za odsotnost z dela zaradi rojstva otroka se v EU še vedno veliko pogosteje odločajo matere. Očetje se sicer za starševski in očetovski dopust odločajo čedalje pogosteje v skoraj vseh državah članicah, tudi v Sloveniji, a v EU kot celoti še vedno relativno redko, kaže poročilo fundacije Eurofound.

BRUSELJ > Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound je poročilo o spodbujanju starševskega in očetovskega dopusta za očete v EU objavila v petek.

Glavna ugotovitev je, da se za odsotnost z delovnega mesta zaradi rojstva otroka še vedno veliko pogosteje odločajo matere. Očetje se za starševski in očetovski dopust odločajo čedalje pogosteje, a načeloma še vedno relativno redko. Poglavitni razlogi so višina nadomestila, prožnost sistema dopustov, dostopnost informacij ter strah pred izključenostjo s trga dela.

V Sloveniji si, tako kot v 13 drugih državah članicah EU, starša lahko delita starševski dopust. Poročilo tudi kaže, da se očetje v Sloveniji vse pogosteje odločajo za starševski dopust. Leta 2008 ga je izkoristilo 5,6 odstotka očetov, leta 2011 pa 6,8 odstotka.

Poleg tega je Slovenija država, kjer se očetje vse pogosteje odločajo za koriščenje očetovskega dopusta. Do 15 dni tega dopusta so v letih 2006-2008 koristile tri četrtine slovenskih očetov, v letih 2009-2010 80 odstotkov in v letu 2011 78 odstotkov. Več kot 15 dni očetovskega dopusta je leta 2008 koristilo 15, leta 2009 19 ter v letih 2010 in 2011 21 odstotkov moških v Sloveniji.

Vse države članice EU sicer očetom omogočajo starševski dopust, a se sistemi močno razlikujejo tako glede trajanja kot nadomestila, ugotavlja poročilo.

V Sloveniji se je zakonodaja glede tega nazadnje spreminjala lani. Vsak od staršev ima pravico do 130 dni starševskega dopusta, pri čemer lahko oče na mater prenese ves svoj del, medtem ko lahko mama na očeta prenese največ sto dni svojega dela. Očetovskega dopusta je 30 dni.

Države nudijo različne spodbude za očete, da vzamejo starševski ali očetovski dopust - od denarnih ugodnosti do dodatnega dopusta za starše, ki si delijo starševski dopust. V nekaterih sistemih delež starševskega dopusta propade, če ga očetje ne vzamejo.

Ustvarjanje razmer za bolj uravnoteženo porazdelitev odgovornosti za skrb za otroke med obema staršema prinaša koristi očetom in materam, saj jih spodbuja k udeležbi na trgu dela in bolj pošteni porazdelitvi obveznosti doma, še ocenjuje poročilo.

STA


Najbolj brano