Oče utopljenega dečka s posmrtnimi ostanki odšel v Kobane

Oče utopljenega triletnega sirskega dečka Alyana Kurdija, čigar telo je naplavilo na turško obalo po nesreči čolna z begunci v Egejskem morju, se je danes vrnil v Sirijo, v rojstni kraj Kobane, kjer bo pokopal svojo družino, poročajo tuje tiskovne agencije.



Begunska kriza se nadaljuje, Nemčija in Francija rešitev  vidita 
v uvedbi obveznih kvot za prerazporeditev beguncev po 
državah članicah EU.
Begunska kriza se nadaljuje, Nemčija in Francija rešitev vidita v uvedbi obveznih kvot za prerazporeditev beguncev po državah članicah EU. 

DAMASK > Konvoj z očetom Abdulahom Kurdijem je s krstami obeh sinov in žene prispel na turško mejo v mesto Suruc in se nato odpravil naprej v Kobane.

Zaradi nesreče dveh čolnov je v sredo v Egejskem morju umrlo 12 sirskih migrantov, poleg dveh dečkov in njune matere še devet sirskih beguncev. Družina, ki je že štiri leta bežala pred vojno, je želela v Kanado, kjer bi živeli pri očetovi sestri v Vancouvru. Nesrečo je preživel le oče.

Turške oblasti so že aretirale štiri tihotapce ljudi, ki so osumljeni, da so odgovorni za tragedijo.

Medtem se begunska kriza nadaljuje, prav tako pa se krepijo pozivi k ukrepanju. Nemčija in Francija rešitev za migrantsko krizo vidita v uvedbi obveznih kvot za prerazporeditev beguncev po državah članicah EU.

“Zjutraj sem govorila s francoskim predsednikom. Skupno nemško-francosko stališče, ki ga bomo posredovali evropskim institucijam, je, da potrebujemo obvezne kvote v Evropski uniji, da si porazdelimo breme. To je načelo solidarnosti,” je v četrtek povedala nemška kanclerka Angela Merkel.

Obrambni ministri EU so se na neformalnem zasedanju v Luxembourgu načelno dogovorili za prehod v drugo fazo operacije proti tihotapcem ljudi v Sredozemlju, ki bi vključevala zaseganje in odstranjevanje tihotapskih ladij v mednarodnih vodah ter pomoč pri reševanju beguncev in aretacijah tihotapcev.

Zunanji ministri EU pa se bodo na temo begunske krize v Luxembourgu danes sestali na neformalnem zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi šef slovenske diplomacije Karl Erjavec.

STA


Najbolj brano