Oče osumljenega ameriškega terorista obtožuje FBI

John Cornell iz ameriške zvezne države Ohio je danes v številnih ameriških medijih obtožil zvezno policijo FBI, da je s pomočjo informatorja zavedla njegovega sina v pripravo terorističnega napada na ameriški kongres. Christopher Lee Cornell, ki se je na twitterju predstavljal kot Raheel Mahrus Ubayda naj bi bil miroljuben mamin sinček.

John Cornell iz ameriške zvezne države Ohio je danes v številnih ameriških medijih obtožil zvezno policijo FBI, da je s pomočjo informatorja zavedla njegovega sina v pripravo terorističnega napada na ameriški kongres.
John Cornell iz ameriške zvezne države Ohio je danes v številnih ameriških medijih obtožil zvezno policijo FBI, da je s pomočjo informatorja zavedla njegovega sina v pripravo terorističnega napada na ameriški kongres. 

CINCINNATI > FBI je mlajšega Christopherja Leeja Cornella aretiral po nakupu dveh avtomatskih pušk v sredo v Cincinnatiju. Obtožen je naklepanja terorističnega napada na ameriški kongres z bombami, avtomatske puške pa je kupil, da postreli vse, ki bodo bežali iz zgradbe.

Kot kaže tudi njegov primer sodi v vrsto podobnih aretacij nadobudnih teroristov v ZDA, ki so iz faze razmišljanja prestopili v fazo naklepa, potem ko jim je FBI približal informatorje, ki so jih vzpodbujali in jim priskrbeli denar in orožje.

Takšna strategija ameriških varnostnih organov po terorističnih napadih 11. septembra 2001 se je izkazala za zelo uspešno. Zapori so polni ljudi, ki morda ne bi nikoli prestopili meje od razmišljanja do dejanskega naklepa, vendar pa v ZDA ni bilo skoraj nobenega terorističnega napada več s strani simpatizerjev nasilnega islama.

Z izjemo pokola v vojaškem oporišču Fort Hood v Teksasu leta 2009, ko je zdravnik major Nidal Hasan pobil 13 ljudi. Vse ostale odmevne pokole, ki jih ni bilo malo, so izvedli domači, bolj ali manj neuravnovešeni kriminalci.

FBI je pred meseci od neimenovanega informatorja dobil obvestilo, da Cornell govori v prid nasilni verski vojni in džihadistom Islamske države na twitterju pod psevdonimom Raheel Mahrus Ubaydah. Policija ga je začela nadzirati, informator pa vzpodbujati pri razmišljanju in prepričevanju, da je potrebno kaj storiti.

Cornell se je potem očitno odločil, da bo nekaj storil in je padel v past ob nakupu avtomatskih pušk. Njegov oče sicer ostaja prepričan, da sin ne bi storil ničesar, saj je bil še vedno mamin sinček, ki je živel doma pri starših.

Fant naj bi sicer pred kratkim prestopil v islam in je zaradi tega trpel veliko zmerjanja. “Povedal mi je, da so ga peljali v mošejo in sedaj vem, da je to storil agent FBI. Vozili so ga okrog in mu polnili glavo z neumnostmi. Poleg tega je imel na svojem račun le 1200 dolarjev. Obe avtomatski puški staneta 2000 dolarjev. Povejte mi kje je dobil denar? Ja od FBI seveda,” je povedal John Cornell.

STA


Najbolj brano