Obrambni ministri EU zaključujejo neformalno zasedanje v Rigi

V Rigi se danes končuje dvodnevno neformalno zasedanje obrambnih ministrov EU, ki se ga udeležuje minister za obrambo Janko Veber. Zasedanje je bilo med drugim namenjeno informiranju ministrov o poteku aktualnih operacij in misij skupne varnostne in obrambne politike, so sporočili iz obrambnega ministrstva.

Janko Veber
Janko Veber 

RIGA > V središču razprave na zasedanju so bile priprave na junijski vrh EU, ki bo obravnaval tudi področje varnosti in obrambe. V nadaljevanju zasedanja so si ministri izmenjali mnenja o aktualnih varnostnih razmerah in njihovem vplivu na skupno varnostno in obrambno politiko ter na nadaljnji razvoj vojaških zmogljivosti EU. Zato so pozornost namenili tudi aktualnim operacijam in misijam v okviru te skupne politike.

V tematskem kontekstu hitrega odzivanja EU je bila opravljena tudi razprava o potencialni uporabi bojnih skupin EU na različnih kriznih žariščih.

“Kljub temu, da je bila v zadnjem času pozornost svetovne javnosti usmerjena predvsem v dogajanje v Ukrajini, se je potrebno zavedati, da se soočamo s širokim in nepredvidljivim spektrom varnostnih izzivov na različnih geografskih območjih, pri čemer se grožnje pojavljajo tudi v južni soseščini EU,” so zapisali pri obrambnem ministrstvu.

“Zato ni mogoče pozabiti na Zahodni Balkan, ki zajema elemente tveganja tako vzhodne kot tudi južne varnostne dimenzije,” so dodali.

Pri pripravah na junijski vrh EU so preučili dosežke pri izboljšanju učinkovitosti, prepoznavnosti in vpliva skupne varnostne in obrambne politike, krepitvi razvoja zmogljivosti in krepitvi evropske obrambne industrije.

Obrambni ministri so se dogovorili, da bo na vrhu EU največ pozornosti posvečene oblikovanju zunanje-politične strategije. Pozornost bodo namenili tudi finančni dimenziji oziroma potrebi po nadaljnji zaustavitvi padanja izdatkov za obrambo, industrijski politiki EU ter sodelovanju s partnerji, so dodali pri obrambnem ministrstvu.

STA


Najbolj brano