Obrambna ministra ZDA in Rusije o razmerah v Siriji

Obrambna ministra ZDA in Rusije Ashton Carter in Sergej Šojgu sta se danes prvič od Carterjevega prevzema položaja februarja letos pogovarjala po telefonu. Tema so bile razmere v Siriji, so sporočili iz Washingtona in Moskve.

John Kerry Foto: Wikipedia
John Kerry Foto: Wikipedia

WASHINGTON > Po navedbah Pentagona sta imela ministra konstruktiven pogovor. Dogovorila sta se, da bosta nadaljevala pogovore o načinih za izmenjavo informacij o vojaških aktivnostih obeh strani v Siriji in kampanji proti skrajni Islamski državi.

V Moskvi pa so potrdili, da sta ministra govorila splošno o razmerah na Bližnjem vzhodu ter podrobneje o razmerah v Siriji in Iraku, v središču pa je bila potreba po koordinaciji dvostranskih in večstranskih prizadevanj v boju proti mednarodnemu terorizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neposredni vojaški odnosi med državama so sicer zaradi razmer v Ukrajini že nekaj mesecev pretrgani.

Državi sta znova vzpostavili stike na visoki vojaški ravni nekaj ur po tem, ko je ameriški zunanji minister John Kerry ob prihodu v London danes izrazil upanje, da bo “zelo kmalu” prišlo do vojaških pogovorov med ZDA in Rusijo.

Pogovore med rusko in ameriško vojsko glede Sirije je pred dnevi predlagala Moskva, Washington pa je izrazil pripravljenost nanje ob pojasnilu, da bi to lahko zmanjšalo možna tveganja.

Washington je ta teden sicer obtožil Moskvo, da v sirskem obalnem mestu Latakija načrtuje gradnjo vojaškega letalskega oporišča, saj je tja prišlo nekaj ruskih topniških enot in tankov. Rusija je namreč v zadnjem času ob povečanju begunske krize v Evropi okrepila vojaško pomoč režimu predsednika Sirije Bašarja al Asada.

Državljanska vojna v Siriji je doslej zahtevala že 240.000 življenj in pregnala z domov skoraj 12 milijonov ljudi.

STA


Najbolj brano