Oboroženi moški na sodišču v Istanbulu grozijo tožilcu

Oboroženi moški so danes na sodišču v Istanbulu zajeli za talca turškega tožilca, ki preiskuje smrt najstnika, ki so ga med protivladnimi protesti leta 2013 ranili policisti. Ugrabitelji grozijo z usmrtitvijo tožilca, če policisti, ki so odgovorni za smrt 15-letnika, ne bodo javno priznali odgovornosti.

Istanbul Foto: Wikipedia
Istanbul Foto: Wikipedia

ISTANBUL > Poslopje sodišča so evakuirali, mediji pa poročajo, da so vanj že vdrle posebne policijske enote.

Odgovornost za ugrabitev tožilca je prevzela radikalna levičarska skupina Marksistična revolucionarna ljudska stranka (DKKP-C), ki je od 90. let prejšnjega stoletja izvedla vrsto atentatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina je na twitterju objavila fotografije, na katerih eden od ugrabiteljev z zakritim obrazom s pištolo meri v glavo tožilca. Po poročanju medijev so tožilcu do 14.36 po srednjeevropskem času postavili rok, da identificira policiste, ki so odgovorni za smrt najstnika. Zahtevajo tudi, da odgovorni policisti to javno priznajo. V nasprotnem primeru grozijo, da bodo tožilca ubili.

Tožilec Mehmet Selim Kiraz preiskuje smrt Berkina Elvana, ki je umrl marca lani po devetih mesecih v komi zaradi hudih poškodb, ki jih je dobil med policijskim nasiljem nad protivladnimi protestniki junija 2013.

Takrat 14-letnega Elvana je, ko je šel kupit kruh, med protesti v glavo zadela doza solzivca, ki jo je proti protestnikom izstrelila policija. Dobil je hude poškodbe in je bil v komi 269 dni, nato pa je umrl.

Njegov oče je napadalce pozval, naj tožilca izpustijo, saj “krvi ne moreš oprati s krvjo”, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

STA


Najbolj brano