Območje med Iranom in Irakom stresel silovit potres

Območje med Iranom in Irakom, kakih 50 kilometrov od iranskega mesta Sarpol-e-Zahab, je danes stresel potres z magnitudo 7,3. Francoska tiskovna agencija AFP navaja podatke iraških in iranskih uradnih oblasti, po katerih naj bi v potresu umrlo 13 oseb.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

TEHERAN > Kot na spletni strani poroča Evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC), so tresenje tal občutili tudi v Iranu, Iraku, Turčiji in Združenih arabskih emiratih. Žarišče potresa naj bi bilo v oddaljenem gorskem območju, ki se nahaja kakih 200 kilometrov severovzhodno od Bagdada ter okoli 400 kilometrov zahodno od Teherana.

Na iraški strani, v provinci Sulaimaniyah, naj bi našteli šest žrtev potresa in približno 150 poškodovanih.

V mestu Darbandikhan v iraškem Kurdistanu so zabeležili štiri žrtve potresa, je povedal župan mesta Nasseh Moulla Hassan. Še dve žrtvi potresa naj bi bile v mestu Kalar, ki je okoli 70 kilometrov oddaljeno od Darbandikhana.

Iranski državni mediji pa poročajo o sedmih smrtnih žrtvah. "Po zadnjih podatkih je šest ljudi umrlo v mestu Qasr-e Shirin in ena oseba v mestu Azgaleh," je iranski tiskovni agenciji ISNA povedal guverner province Kermanshah Houshang Bazvand. Približno 25 oseb naj bi bilo poškodovanih na iranski strani meje.

Tla so se za približno 20 sekund tresla v iraškem glavnem mestu Bagdad, v drugih iraških provincah pa za dalj časa.

V provinci Sulaimaniyah, ki se nahaja v iraškem Kurdistanu, je prebivalstvo iz strahu ob potresu zapustilo svoje domove, potres naj bi povzročil manjšo škodo na stavbah.

V Iranu pa so po poročanju agencije ISNA potres čutili v številnih mestih v zahodnem delu države.

Potres so čutili tudi na jugovzhodu Turčije. Prebivalci mesta Diyarbakir iz strahu so prav tako zapustili svoja domovanja.

Do potresa je prišlo na območju, kjer se stikata arabska in evrazijska tektonska plošča.

Zadnji močnejši potres je leta 2003 stresel jugovzhodno iransko provinco Kerman, v njem pa je umrlo vsaj 31.000 ljudi, potres pa je v mesto Bam zravnal z zemljo.

STA


Najbolj brano