Obletnico Nevihte v Kninu zaključili koncert Thompsona in ustaški vzkliki

Na koncertu spornega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, s katerim se je v sredo zvečer zaključilo praznovanje 20. obletnice operacije Nevihta, se je zbralo 90.000 ljudi, dogodek pa so pričakovano spremljale ustaške parole in zastave.

Hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na koncertu 
ni bilo, čeprav so jo organizatorji pričakovali, sta pa med 
drugim prišla njen soprog in predsednik HDZ Tomislav 
Karamarko Foto: Francois Lenoir
Hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na koncertu ni bilo, čeprav so jo organizatorji pričakovali, sta pa med drugim prišla njen soprog in predsednik HDZ Tomislav Karamarko Foto: Francois Lenoir

KNIN, BEOGRAD > Hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na koncertu ni bilo, čeprav so jo organizatorji pričakovali, sta pa med drugim prišla njen soprog in predsednik HDZ Tomislav Karamarko.

Koncert Thompsona in prijateljev se je na mestnem stadionu v Kninu sinoči začel z baklami ter ob ustaških vzklikih "za dom spremni" in "ubij Srbina".

Županja Knina ni obsodila nacionalističnih izpadov

Zbrani so bili poleg glasbe deležni tudi govora predsednika zveze stoodstotnih vojnih invalidov Đura Glogoškega, ki je napadel aktualno levosredinsko vlado, da se ni borila v domovinski vojni, da ni želela Hrvaške in da tudi ni imela poguma nagovoriti domoljube, ki so se v sredo zbrali v Kninu.

Spregovorila je tudi županja Knina Josipa Rimac, ki ni obsodila nacionalističnih izpadov, ampak je navdušeno pozdravila zbrane "Hrvatice, Hrvate in katolike".

V minulih letih je Thompson - glasbena ikona hrvaških desničarjev, znan po povzdigovanju ustašev in nekdanje Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki je med drugo svetovno vojno z blagoslovom nacistov in fašistov obstajala na območju današnje Hrvaške - koncerte ob hrvaškem dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov v preteklih letih organiziral v svoji rojstni vasi Čavoglave nedaleč od Knina.

Hrvaški mediji so že pred večernim koncertom poročali, da so manjše skupine ljudi v Kninu povzdigovale ustaše, prepevale šovinistične in žaljive pesmi proti Srbom ter nosile ustaške in nacistične simbole.

Šibeniško-kninska policijska uprava je danes objavila, da so na koncertu zabeležili deset prekrškov, od tega jih je bilo pet povezanih s kaljenjem javnega reda in miru, med drugim tudi zaradi nošenja kap in zastav z ustaškimi simboli. Ostali prekrški so bili povezani s prometom in zlorabo prepovedanih drog. Policija je poleg tega potrdila, da je bilo na uradni proslavi 25.000 ljudi, medtem ko se je na koncertu zbralo 90.000 ljudi. Dodali so še, da pregledujejo video posnetke s proslave in bodo po potrebi naknadno ukrepali, če bodo ugotovili nadaljnje kršitve zakonov. Thompsona bodo zaradi vzklika "za dom" sicer ovadili na temelju zakona o kršitvah javnega reda in miru, grozi mu globa v višini od 25 do 150 evrov, je danes poročal lokalni novičarski portal sibenik.in. Kot dodaja, ga bodo kaznovali tudi zato, ker se je med motorističnim shodom v Kninu vozil brez čelade. Tudi med lansko proslavo v Kninu so ga kaznovali s približno 200 evri, ker ni imel čelade, na motorju pa je vozil še otroka, mlajšega od 12 let.

Žvižgi že ob omembi Milanovića

V nekdanji center srbskega upora na Hrvaškem je v sredo prišel celoten hrvaški državni vrh, a zbrane je nagovorila le Grabar-Kitarovićeva. Že ob vsaki omembi imen premierja Zorana Milanovića in drugih predstavnikov sedanjih oblasti je bilo slišati žvižge, medtem ko si je predsednica prislužila glasen aplavz, izžvižgana pa nista bila le še predsednik HDZ Karamarko in zagrebški župan Milan Bandić.

V Srbiji in Republiki srbski so se medtem Nevihte, ki jo vidijo kot največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni, saj naj bi bilo takrat s hrvaških tal pregnanih 200.000 Srbov, v sredo spominjali z žalostjo. Tokrat so prvič tudi obeležili dan spomina na trpljenje in pregon Srbov, ki so ga razglasili ob letošnji okrogli obletnici operacije.

In tudi v Srbiji pri tem ni šlo brez nacionalističnih izpadov. Srbska radikalna stranka (SRS) je namreč pripravila protest pred hrvaškim veleposlaništvom v centru Beograda, na katerem je kakih 300 funkcionarjev in privržencev SRS zažigalo hrvaške zastave in sporočalo, da ne bodo nikoli priznali "neodvisne hrvaške ustaške države".

Šešelj: Srbijo že 20 let vodijo režimi, ki so formalno priznali hrvaško ustaško državo

Vodja SRS in haaški obtoženec Vojislav Šešelj je pred zbranimi protestniki med drugim poudaril, da Srbijo že 20 let vodijo režimi, ki so formalno priznali hrvaško ustaško državo že s tem, ko so dovolili odprtje njenega veleposlaništva v prestolnici. SRS in pravi srbski patrioti tega po njegovih besedah nikoli ne bi storili. Aktualnim oblastem s premierjem Aleksandrom Vučićem in predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu je sporočil, da nimajo pravice, da Hrvaški karkoli odpuščajo v imenu srbskega naroda.

"Hrvaška je v 20. stoletju dvakrat, ob pomoči Zahoda, skušala oblikovati to lažno državo, ki je zagrešila genocid nad srbskim narodom. Kmalu bomo osvojili oblast in bomo mi odločali, kam bo šla Srbija. Ne bomo priznali hrvaške ustaške države, dokler traja okupacija srbske krajine in Srbije," je med drugim poudaril Šešelj.

STA


Najbolj brano