Obletnica tragične zasedbe Vukovarja v senci političnih iger

Več deset tisoč ljudi je danes v Vukovarju izkazalo spoštovanje do tragedije, ki je mesto doletela med vojno leta 1991. V spominskem sprevodu je bilo tudi letos zaslediti poskuse delitve ter marginalizacije udeležbe predsednikov hrvaške države in vlade Iva Josipovića in Zorana Milanovića s strani dela veteranskih organizacij in HDZ.

Ivo Josipović Foto: Gregor Mlakar
Ivo Josipović Foto: Gregor Mlakar

VUKOVAR > Hrvaška se na današnji dan spominja tragične zasedbe Vukovarja leta 1991, po kateri so srbske enote in takratna JLA iz mesta pregnale več kot 22.000 prebivalcev. Mnoge so ujeli, več sto tudi ubili. Še danes pogrešajo približno 400 Vukovarčanov.

Med današnjo spominsko prireditvijo pred vukovarsko bolnišnico se je manjši del udeležencev prvi odpravil proti pokopališču žrtev iz domovinske vojne.

Hrvaški mediji, ki so v živo spremljali današnjo prireditev, so poročali, da je bilo v spominskem shodu približno 100.000 ljudi, ki so prišli v Vukovar z vseh koncev države. Hrvaška policija števila udeležencev ni potrdila. Sporočili so le, da ni bilo izgredov.

Po krajšem programu je po isti spominski poti krenila tudi kolona, v kateri je bil državni vrh. Med potjo so se ji pridružili številni državljani in oblikovala se je sprevod, na koncu katerega sta hodila predsednika države in vlade. Sodelovala je tudi večina hrvaških ministrov, številni saborski poslanci ter predstavniki diplomatskega zbora, ki so akreditirani na Hrvaškem.

Hrvaški mediji so za danes napovedovali možnost ponovitve lanskega scenarija, ko je državni vrh zapustil spominski sprevod za žrtve Vukovarja, ker so jim pripadniki nekaterih veteranskih skupin preprečili, da bi se pridružili shodu. Za tovrstno "dobrodošlico" naj bi po nekaterih navedbah stal HDZ.

"To ni dan za politične spopade niti za tiste, ki želijo izkoristiti Vukovar za kampanjo. Vsi skupaj bomo pokazali spoštovanje in sočutje," je danes za hrvaško televizijo izjavil predsednik HDZ Tomislav Karamarko. S spremljevalci se je pred koncem državne slovesnosti sicer med prvimi odpravil na spominsko pot, ne da bi počakal na uradni sprevod.

Na današnji dan pred 23 leti so pripadniki JLA in srbskih enot, med katerimi je bilo videti številne s četniškimi oznakami, po trimesečnem obleganju vdrli v Vukovar. Po zavzetju mesta so zagrešili najhujše vojne zločine na Hrvaškem, med drugim množičen uboj več sto ujetnikov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice. Hrvaški viri navajajo, da je bilo med obleganjem ubitih več kot 3000 hrvaških vojakov in civilistov različnih narodnosti. Na Hrvaškem so ogorčeni, ker številni, ki so sodelovali v vojnih zločinih v Vukovarju, niso odgovarjali za grozodejstva.
V protokolarnem delu shoda je bil tudi vukovarski župan Ivan Penava (HDZ), ki je izjavil, da je osebno preprečil delitev na dve koloni.

Predsednik Josipović in premier Milanović po odhodu s spominskega pokopališča nista želela dajati izjav.

STA


Najbolj brano