Objavili posnetek umora Nemcova

Umor enega najvidnejših ruskih opozicijskih politikov Borisa Nemcova, ki se je zgodil v petek zvečer na mostu blizu Kremlja v Moskvi, je ujela ulična kamera televizije TVC. Posnetek je sicer moten in slab, a kaže, da je morilec morda Nemcova čakal na mostu, poroča ruska televizija RT.

Kremelj. Foto: Denis Sabadin
Kremelj. Foto: Denis Sabadin

MOSKVA > Kot navaja na svoji spletni strani, na kateri je objavila tudi posnetek, je bil Nemcov ubit ob 23.31 po lokalnem času. Umor se je zgodil, ko je njega in njegovo spremljevalko - domnevno ukrajinsko manekenko Ano Durickaja - pred kamero zakrivalo vozilo za čiščenje snega, ki je ravno takrat peljalo mimo. Domnevni morilec je nato stekel v avtomobil, ki je stal nekaj metrov daleč, se usedel na sovoznikov sedež in avtomobil je odpeljal.

Posnetek si lahko ogledate tu.

Gre sicer za nočni panoramski posnetek mostu in je mogoče videti avtomobile in osebe od daleč in zelo nejasno.

RT navaja poročanje ruskih medijev, da sta bila Nemcov in ženska pred tem na večerji v nakupovalnem središču blizu Rdečega trga in sta nato odšla peš do stanovanja Nemcova.

Preiskovalci preiskujejo pet možnih motivov umora Nemcova. Po besedah Vladimirja Markina, tiskovnega predstavnika preiskovalnega odbora, med motivi preiskujejo islamski ekstremizem zaradi njegovih izjav po napadu na satirični tednik Charlie Hebdo v Parizu in domnevne povezave žrtve z Ukrajino, pa tudi motive povezane z njegovo gospodarsko dejavnostjo in osebnim življenjem. Preiskujejo pa tudi možnost, da gre za "provokacijo z namenom destabilizacije države".

V središču Moskve bo danes potekalo zborovanje v spomin na Nemcova. Mestne oblasti so dovolile žalno zborovanje z do 50.000 udeleženci, ki jih bo pot vodila tudi prek mostu, na katerem je bil ubit. Na pot bodo krenili ob 15. uri po lokalnem času (ob 13. uri po srednjeevropskem času).

STA


Najbolj brano