Obeta se veliko strožje preverjanje migrantov

Avstrijsko notranje ministrstvo je danes potrdilo, da se Avstrija skupaj z Nemčijo in Slovenijo dogovarja za omejevanje prihoda migrantov in za skupno nadziranje zunanje schengenske meje na slovensko-hrvaški meji, o čemer je danes poročal avstrijski Kronen Zeitung. Ne bo pa Avstrija že s petkom zaostrila postopkov na svoji meji s Slovenijo.

 Slovenija naj bi skupaj z Avstrijo in Nemčijo pripravila projekt 
za omejevanje prihodov migrantov, danes poroča avstrijski 
časnik Kronen Zeitung. Foto: Vesna Humar
Slovenija naj bi skupaj z Avstrijo in Nemčijo pripravila projekt za omejevanje prihodov migrantov, danes poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung. Foto: Vesna Humar

DUNAJ > Predstavnik službe za stike z javnostmi na avstrijskem notranjem ministrstvu Karl-Heinz Grundböck je povedal, da so konkretnejši pogovori o skupnem sodelovanju nemške, avstrijske in slovenske policije pri nadzoru slovensko-hrvaške meje potekali v sredo med generalnima direktorjema avstrijske in slovenske policije, Marjanom Fankom in Konradom Koglerjem, ki sta se sešla na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj. Vendar pa politične odločitve na vrhu še ni, zato tudi še ni konkretnejših podrobnosti o načrtu, na primer koliko policistov bi kje delovalo, je pojasnil.

Do tega zaostrovanja prihaja po odločitvi Nemčije, da zavrne vstop tistim migrantom, ki želijo nadaljevati pot preko Nemčije. Zato je tudi Avstrija začela podrobneje pregledovati migrante, ki prihajajo iz Slovenije. “Ne želimo ravno omejevati števila migrantov na tak način, kot to dela Nemčija, ampak je glavni cilj Avstrije, da se ohrani schengenski dogovor v okviru članic schengna in hkrati okrepi nadzor na zunanjih schengenskih mejah,” je povedal Grundböck.

Učinkovitejši mejni nadzor

Kronen Zeitung je sicer poročal tudi, da naj bi avstrijska vlada že ta petek zaostrila svojo politiko v migrantski krizi in predvsem poostrila nadzor na meji s Slovenijo. Grundböck je pojasnil, da se to v petek še ne bo zgodilo, se bo pa verjetno konec meseca, a predvsem v smislu podrobnejšega nadzora migrantov, tudi ob spremljavi “tehničnih omejevalnih ukrepov”.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je za avstrijski časnik dejala, da “smo imeli z nemško in slovensko vlado dobre pogovore o naših načrtih za znatno učinkovitejši mejni nadzor”, napovedala pa je še, da bodo ukrepi za zajezitev nezakonitih prestopov avstrijske meje in za zavračanje ekonomskih migrantov sledili.

Po pisanju Kronen Zeitunga naj bi o podrobnostih sodelovanja omenjenih treh držav pri zajezitvi migrantskih tokov danes v Berlinu razpravljala tudi premier Miro Cerar in nemška kanclerka Angela Merkel. To so v Cerarjevem kabinetu za STA zanikali.

Usklajujejo se, da bi začeli hkrati izvajati enake ukrepe

Na slovenskem notranjem ministrstvu pa so z pojasnili le, da trenutno potekajo pogovori na različnih ravneh, s katerimi se iščejo ustrezne rešitve za obvladovanje migracijskih tokov. “Do dokončnih dogovorov še ni prišlo. Poudarjamo, da zaenkrat vse poteka tekoče in brez posebnosti,” so zapisali v sporočilu.

Poročila Kronen Zeitunga sicer odmevajo tudi v Bruslju, kjer so diplomatski viri povedali, da “ne gre za noben poseben konkreten projekt”. Šlo naj bi namreč predvsem za stalno sprotno usklajevanje držav in za prizadevanja za ustavljanje toka migrantov. “Usklajujejo se, da bi začeli hkrati izvajati enake ukrepe, na primer zavračanje vstopa prebežnikom, ki ne zaprosijo za azil,” je še povedal vir, ki ni želel biti imenovan.

STA


Najbolj brano