Obamov zadnji govor o nacionalni varnosti poln nasvetov za Trumpa

Ameriški predsednik Barack Obama je imel v letalskem oporišču MacDill v Tampi na Floridi v torek svoj zadnji govor o nacionalni varnosti, ki je bil poln nasvetov novoizvoljenemu predsedniku Donaldu Trumpu. Ta je med kampanjo kritiziral vse, kar je delal Obama, nihče pa ne ve, kaj bo na položaju dejansko storil.

Barack Obama Foto: STA
Barack Obama Foto: STA

TAMPA > Barack Obama je branil svojo protiteroristično strategijo, ki zavrača mučenje, delitve ljudi po veri ter velika vojaška posredovanja in izpostavlja delovanje po zdravi pameti. Donald Trump je med kampanjo vse to zavračal in napovedal mučenje terorističnih osumljencev, posebno obravnavo muslimanov in uničenje skrajne skupine Islamska država z vsesplošnim bombardiranjem.

Njegov izbranec za obrambnega ministra, upokojeni general James Mattis, mu je že povedal, da mučenje ne deluje. To je v torek poudaril tudi Obama, ko je dejal, da je prepovedal mučenje, ki vključuje tudi nadzorovano utapljanje.

Obama noče govoriti o islamskem ekstremizmu, ampak govori o nasilnem ekstremizmu

“Nikoli mi nihče, ki je delal z mano, ni povedal, da s tem dobivamo dobre obveščevalne podatke. Kljub vsej politični retoriki o odvzemu pravic teroristom so naše zasliševalske ekipe dobile pomembne informacije brez mučenja,” je dejal Obama.

Predsednik ZDA je dejal, da je v osmih letih dokazal, da zvestoba tradiciji države, v kateri vlada pravo, prispeva k varnosti in vrednotam. Na kritike, da noče govoriti o islamskem ekstremizmu, ampak govori o nasilnem ekstremizmu, je Obama odgovoril, da se borijo proti teroristom, ki trdijo, da se borijo za islam, a ne zastopajo milijarde muslimanov po svetu, še manj pa ameriških muslimanov, ki služijo v ameriški vojski.

“Če stigmatiziramo dobre domoljubne muslimane, potem le pomagamo teroristom,” je dejal Obama v zračnem oporišču, ki služi kot sedež centralnega poveljstva oboroženih sil, med drugim pristojnega za Bližnji vzhod.

Obama tudi o brezpilotnih letalih

Obama je branil tudi svoje zanašanje na pobijanje teroristov z brezpilotnimi letali. Zatrdil je, da je zaradi tega manj žrtev med civilisti, kot bi jih bilo z letalskimi napadi ali nameščanjem kopenskih enot.

“Terorizem ni grožnja obstoju ZDA in spopad se ne bo končal z jasno definirano zmago,” je dejal Obama in mimogrede napadel kongres, ker mu ni dovolil zapreti “madeža na ameriški časti”, to je taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Priznal je, da mu na žalost ni uspelo umakniti ZDA z bojišč, saj se Američani danes bojujejo na več bojiščih kot takrat, ko je prišel na položaj. Ob tem je poudaril, da na bojiščih ni več velikega števila enot, ampak večjo vlogo prevzemajo posebne enote, zaradi česar je tudi manj žrtev med Američani. Največja pomanjkljivost njegovega pristopa je sicer vidna v Siriji, kjer bo Bašar al Asad ostal na oblasti dlje od Obame, saj Trump namiguje na dogovor z Rusijo, ki Asada podpira.

Obama je Trumpu, ki ga sicer ni omenjal, položil na dušo, naj se drži ameriških vrednot in vladavine prava, ker je namen teroristov ravno to, da se ZDA zaradi strahu spremenijo. “Ljudje in države nikoli ne sprejemajo dobrih odločitev, ko ukrepajo iz strahu,” je dejal.

STA


Najbolj brano