Obama svari Iran glede pošiljanja orožja upornikom v Jemnu

Ameriški predsednik Barack Obama je Iran posredno posvaril pred pošiljanjem orožja hutijskim upornikom v Jemnu. Kot je v torek sporočila Savdska Arabija, je zaključila posredovanje proti upornikom v tej državi, kar so pozdravili tako v ZDA kot Iranu. Obe državi sta ob tem pozvali k pogovorom za rešitev politične krize.

Barack Obama Foto: STA
Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON, TEHERAN > ZDA so pred obalo Jemna okrepile svojo floto - osmim vojaškim ladjam se bo pridružila še letalonosilka USS Theodore Roosevelt. Kot je v pogovoru za televizijo MSNBC pojasnil Barack Obama, je naloga njihovih ladij zaščita proste plovbe.

Na poti proti Jemnu naj bi bilo medtem devet iranskih ladij, ki bi lahko prevažale orožje za hutijske upornike. “Iranu smo sporočili, da bi bilo problematično, če bi bilo frakcijam znotraj Jemna dostavljeno orožje, ki bi ogrozilo plovbo,” je dejal Obama. “In ne pošiljamo jim nejasnih sporočil - pošiljamo jim zelo neposredna sporočila o tem,” je dodal v televizijskem pogovoru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iran naj bi podpiral šiitske upornike, ki so v bliskoviti ofenzivi po zavzetju Sane septembra lani letos marca prišli do mesta Aden in prisilili predsednika države Abderaba Mansurja Hadija k begu iz države.

Savdska Arabija je ob podpori zaveznic konec marca sprožila operacijo Odločen vihar in začela letalske napade na položaje upornikov, ki jih je v torek končala, češ da je dosegla svoje cilje. Sedaj bo začela Operacijo za obnovo upanja, ki se bo glede na navedbe Rijada osredotočila na politični proces v državi.

Konec zračnih napadov so pozdravili tako v ZDA kot v Iranu. V Washingtonu so ob tem sporočili, da podpirajo nadaljevanje političnega procesa ob podpori ZN in nadaljnje nudenje humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je pozval k pogovorom in oblikovanju nove vlade. Prav tako je izpostavil, da je nujna humanitarna pomoč v državi.

V nasilju je bilo od sredine marca po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ubitih skoraj tisoč ljudi, okoli 3500 pa jih je bilo ranjenih.

Spopadi so v državi povzročili tudi pravo humanitarno katastrofo. Po podatkih ZN potrebuje približno 7,5 milijona ljudi nujno pomoč, zato je ta mednarodna organizacija v petek zaprosila za 253 milijonov evrov. Savdska Arabija je minuli konec tedna napovedala, da bo to vsoto zagotovila sama.

STA


Najbolj brano