Obama si je dal duška na letni večerji z dopisniki Bele hiše

Letna večerja Združenja dopisnikov Bele hiše v washingtonskem hotelu Hilton je vsako leto priložnost za zbijanje šal na račun ameriške politike in znanih osebnosti, na kateri je zvezda predsednik ZDA. Barack Obama si je tako v soboto zvečer hudo privoščil nasprotnike ter kolege.

Barack Obama Foto: STA
Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON > Barack Obama je dejal, da ga sprašujejo, ali ima vedro s seznamom želja pred koncem drugega mandata. “Imam nekaj, kar se rima z vedrom želja,” je dejal Obama in sprožil krohot z namigom na “vedro sranja”.

“Moja kubanska politika deluje, saj sta brata Castro tokrat na večerji. Dobrodošla v Ameriko. Ah ne, to sta Castra iz Teksasa. Pozdravljena Joaquin in Julian ,” je Obama pozdravil demokratska politika iz največje države ZDA.

Na zaplet s povabilom izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, da nagovori oba domova ameriškega kongresa brez vednosti Bele hiše, je Obama spomnil z besedami, da se počuti že tako starega, da je republikanski predsednik predstavniškega doma John Boehner Netanjahuja povabil, naj govori na njegovem pogrebu.

Senatne demokrate, ki so novembra lani na volitvah izgubili večino, je ošvrknil s pohvalo svoji zdravstveni reformi. “Zaradi Obamacare se več nikomur ni potrebno bati, da ostane brez zavarovanja, če ostane brez službe. Torej senatni demokrati ... ni zakaj.”

“Nekateri trdijo, da sem aroganten, pokroviteljski. Da, nekateri ljudje so res neumni in ni čudno, da se ne srečujem z njimi,” je Obama namignil na kongresne republikance.

Kdo je najslabši predsednik ZDA

“Dick Cheney je nedavno nazaj izjavil, da sem najslabši predsednik v njegovem življenju. Zanimivo, ker jaz mislim, da je bil on najslabši predsednik v mojem življenju. Kakšno naključje,” se je pošalil Obama iz mnenj, da je administracijo v času predsednika Georgea Busha mlajšega v resnici vodil Cheney.

Nekateri republikanci gredo z opozorili na njegovo politiko res zelo daleč. Michele Bachman je dejala, da bo moja politika privedla do konca sveta. No, to je prava dediščina. Lincolnu in Washingtonu to ni uspelo.”

Podpredsednika Josepha Bidna je opredelil kot odličnega maserja ter povedal, da sta tako tesna prijatelja, da jima ponekod v Indiani več ne postrežejo s pico. To je letelo na picerijo, ki zavrača postrežbo homoseksualcev.

Svoje porcije so dobili tudi nekateri predsedniški kandidati. “Moram delati naprej, ker so časi za številne Američane še vedno negotovi. Imam prijateljico, ki je pred tedni služila milijone, sedaj pa živi v Iowi v kombiju,” je opisal usodo Hillary Clinton.

Obama komaj čaka, koga bosta konservativna milijarderja brata Koch izbrala za republikanskega kandidata. Obljubila sta namreč milijardo dolarjev kandidatu, ki lahko zmaga. “Tudi jaz sem zbral veliko denarja, ampak moje srednje ime je Hussein,” se je pošalil Obama.

Konservativnega teksaškega senatorja Teda Cruza si je privoščil zaradi njegove izjave, da se v nasprotovanju znanosti okrog podnebnih sprememb počuti kot Galileo, ki je trdil, da se Zemlja vrti okrog Sonca, cerkev pa je trdila obratno. “Razlika je v tem, da Ted Cruz meni, da se Zemlja vrti okrog Teda Cruza. Ko ti fant s svojim obrazom na plakatu z napisom upanje pravi, da si vase zagledan, potem imaš res veliko težavo.”

Senator iz Vermonta Bernie Sanders želi kandidirati za predsednika. “Kaže, da si nekateri želijo videti v Beli hiši kadilca marihuane in socialista. Torej bomo na koncu le imeli tretji Obamov mandat.”

Obama in “prevajalec jeze”

Za zaključek se je ponorčeval iz kritikov, ki ga imajo kljub vsem nasprotnim dokazom za jeznega črnca. Na oder je povabil “prevajalca jeze” temnopoltega Lutherja, ki je prevajal Obamove politično korektne izjave v to, kar naj bi v resnici mislil.

“Kljub razlikam v pogledih lahko računamo na medije, da osvetlijo najpomembnejša vprašanja.” Prevod: “Lahko računamo na televizijo Fox, da preplaši bele starce z neumnostmi, kot je to, da islamsko pravo prihaja v Cleveland in je bolje pobegniti v hribe.”

“Potrebno se je osredotočiti na nekatere velike izzive, kot so podnebne spremembe.” Prevod: “Poslušajte, Kalifornija je suha kot poper in je videti kot scena za nov film Mad Max.”

Pri podnebnih spremembah je prišlo do spremembe vloge. “Poglejte kaj se dogaja. Vsak resen znanstvenik pravi, da moramo ukrepati. Pentagon pravi, da gre za vprašanje nacionalne varnosti. Izvoljeni predstavniki pa se kepajo v senatu,” je dejal Obama, nakar mu je Luther svetoval, naj se umiri.

“To je noro. Kaj pa naši otroci? Kakšno neumno, kratkovidno, neodgovorno sranje je to,” je nadaljeval Obama in Luther mu je odvrnil, da ne potrebuje prevajalca jeze, ampak psihiatra, zapustil oder z namigom, da je tale na odru malce mahnjen.

Obama je nastop sklenil resno s pohvalo novinarjem zaradi odkrivanja korupcije, krivic in dajanja glasu ljudem z obrobja. Spomnil se je novinarjev, ki so jih pobili teroristi, in zagotovil, da bo storil vse za rešitev Jasona Rezaina, ki je zaprt v Iranu zaradi opravljanja svojega dela.

STA


Najbolj brano