Obama s solzami v očeh zahteval spremembe glede orožja

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Beli hiši pred žrtvami in svojci žrtev nasilja z orožjem predstavil ukrepe za zmanjšanje tega nasilja. Gre za ukrepe, ki jih lahko sprejme sam s t. i. izvršnimi ukazi, ker kongres pod vplivom orožarskega lobija ne opravlja svojega dela. Ko je govoril o pokolu otrok v Newtownu, so se Obami orosile oči.

Ameriški predsednik Barack Obama Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON > V nastopu je bil Obama vidno jezen, ker se nadaljuje nasilje, ki na leto zahteva življenja več kot 30.000 Američanov, med njimi tudi najmlajših. Prvič v sedmih letih, odkar vodi ZDA, so Obami pritekle solze, ko je omenil pokol predšolskih otrok na šoli Sandy Hook pred tremi leti.

Potem ko so ga v minulih letih pogosto kritizirali, da je premalo čustven in preveč racionalen, je tokrat presunil celotno Ameriko. "Vedno, ko pomislim na te otroke, postanem jezen," je dejal Obama in sprožil rafale prisotnih fotografov, ki niso hoteli zamuditi priložnosti za ovekovečenje predsednikovih solz.

Republikanski in demokratski senator sta po pokolu na šoli Sandy Hook pripravila kompromisni predlog zakona za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem. S predlogom se je strinjalo 90 odstotkov Američanov, v senatu ga je podprlo 90 odstotkov demokratov, a je padel zaradi nasprotovanja 90 odstotkov republikancev.

Obama se je zato odločil, da v zadnjem letu svojega predsednikovanja sam mimo kongresa uveljavi smiselne predloge. Navedel je štiri glavne ukrepe, ki jih uvaja z izvršnimi ukazi. Najpomembnejši ukrep, ki bo naletel na največje nasprotovanje, je to, da se bodo morali vsi prodajalci orožja, pa če gre za posameznike, organizacije ali podjetja, registrirati kot prodajalci orožja.

Kot je dejal predsednik, namreč ni smiselno, da odgovorni lastniki orožja to kupujejo ob kontrolah njihove morebitne kriminalne preteklosti in duševnih bolezni, medtem ko kriminalci orožje neovirano kupujejo na internetu, orožarskih sejmih ali preko posebej v ta namen ustanovljenih korporacij ali skladov.

"Vsak, ki prodaja orožje, mora dobiti dovoljenje za to in izvajati kontrole, sicer bo kazensko preganjan," je dejal Obama. Obenem je zatrdil, da bodo povečali učinkovitost sistema in zaposlili dodatne uslužbence pri FBI ter tako olajšali in pospešili postopek za odgovorne prodajalce in kupce.

STA


Najbolj brano