Obama pozval Turčijo in Rusijo, naj se osredotočita na skupno sovražnico IS

Ameriški predsednik Barack Obama je danes ob robu podnebne konference v Parizu pozval Turčijo in Rusijo, naj končata zaostrovanje zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala in se raje osredotočita na “skupno sovražnico”, skrajno sunitsko skupino Islamska država.

Barack Obama Foto: STA
Barack Obama Foto: STA

PARIZ > “Želim biti zelo jasen. Turčija je zaveznica Nata. ZDA podpirajo pravico Turčije, da brani sebe, svoj zračni prostor in svoje ozemlje,” je po srečanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom poudaril Barack Obama. “Vsi imamo skupnega sovražnika, IS, in rad bi dosegel, da se vsi osredotočimo na to grožnjo,” je dejal.

Erdogan pa je zatrdil, da bi rad končal napetosti z Moskvo. “Vedno smo se pripravljeni zateči k diplomatskemu jeziku (..) želimo se izogniti napetostim,” je dejal.

V ponedeljek se je Obama ob robu konference v Parizu za zaprtimi vrati sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Turčija vztraja, da je rusko letalo, ki je bilo na operaciji v Siriji, prejšnji torek sestrelila zaradi kršenja turškega zračnega prostora, kar Moskva zanika. Po sestrelitvi letala na sirsko-turški meji je Putin v minulih dneh že obtožil oblasti v Ankari, da so pomagači teroristov in da IS nafto izvaža preko Turčije.

Ameriški State Department je v ponedeljek potrdil, da dokazi iz turških in ameriških virov kažejo, da je letalo kršilo turški zračni prostor, čeprav so ga na to večkrat opozorili.

STA


Najbolj brano