Obama po sestrelitvi ruskega letala podprl Erdogana

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek zvečer po telefonu poklical turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in mu po sestrelitvi ruskega vojaškega letala izrazil podporo ZDA ter zveze Nato glede pravice do obrambe svoje suverenosti. Ruski predsednik Vladimir Putin je po sestrelitvi omenjal resne posledice.

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek zvečer po 
telefonu poklical turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in mu po sestrelitvi ruskega vojaškega letala izrazil 
podporo ZDA ter zveze Nato glede pravice do obrambe svoje 
suverenosti.  Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama je v torek zvečer po telefonu poklical turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in mu po sestrelitvi ruskega vojaškega letala izrazil podporo ZDA ter zveze Nato glede pravice do obrambe svoje suverenosti.  Foto: STA

WASHINGTON > Barack Obama je v torek gostil francoskega predsednika Francoisa Hollanda, s katerim sta svarila pred stopnjevanjem napetosti v regiji zaradi sestrelitve letala. Ameriški predsednik je imel kasneje še sejo sveta za nacionalno varnost, po kateri je Bela hiša sporočila, da so razpravljali o odgovorih na zadnje teroristične napade skupine Islamska država (IS).

Na seji so ocenili, da ne obstaja nobena točno določena grožnja ZDA s strani IS. Ameriškega predsednika so tudi seznanili z možnimi načini za utrditev varnostnega in obveščevalnega sodelovanja s partnerji proti IS. Obama je svoji ekipi naročil, naj nadaljuje z delom proti IS ter poudaril, da je odločen nadaljevati vodenje globalne koalicije proti IS.

Turška raketa, izstreljena iz lovca F-16, je v torek na 6000 metrih višine sestrelila ruskega lovca Su-24. Rusija trdi, da so Turki napadli, ko je bilo rusko letalo nad Sirijo, Ankara pa, da je ruski pilot kršil turški zračni prostor in je dobil več opozoril, preden so ga sklatili z neba.

Vladimir Putin je dejal, da rusko letalo ni predstavljalo nobene grožnje za Turčijo in je bilo na misiji bombardiranja IS. Zaradi tega bo imelo to resne posledice za odnose med Rusijo in Turčijo. Vprašal je tudi, ali zdaj zveza Nato služi IS, ko je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg dejal, da imajo podatke, da je bilo rusko letalo res v turškem zračnem prostoru.

STA


Najbolj brano