Obama po koncu mandata na dopust, politična mnenja bo izražal še naprej

Ameriški predsednik Barack Obama je ob koncu Vrha azijsko pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec) v Peruju napovedal, da se bo ob koncu svojega mandata najprej odpravil na dopust s prvo damo Michelle Obama, hkrati pa zatrdil, da se ne bo umaknil od politike kot njegov predhodnik George Bush mlajši.

Barack Obama Foto: STA
Barack Obama Foto: STA

LIMA > George Bush mlajši se je po odhodu s položaja leta 2009 umaknil pred politiko in svetom ter se predal slikarstvu. Barack Obama ga je znova pohvalil, kako dostojanstveno mu je predal oblast in kako ga ni nikoli kritiziral na položaju.

Obama je obljubil, da bo novoizvoljenemu predsedniku Donaldu Trumpu uvodoma pustil dihati in mu bo dal priložnost, da si ustvari platformo. “Ko pa bo šlo za naše temeljne vrednote in ideale, jih bom branil. Sedaj vem le to, da moram Michelle najprej peljati na dopust,” je dejal.

Obama je zavrnil namige, da bo zadnji demokratski predsednik za dlje časa. Ameriško politično prizorišče naj bi bilo sedaj povsem odprto in demokrati morajo razmisliti, kako svoje sporočilo, s katerim se večina strinja, učinkovito spraviti do ljudi.

Demokrati naj bi potrebovali boljšo organizacijo in pametnejše sporočilo

Obama meni, da se Američani večinoma strinjajo s stališči demokratov glede višanja minimalne plače, omejitev pravice do orožja in dostopnega zdravstva. Zaradi tega stranka ni potrebna popolnega remonta.

Stranka, ki je imela leta 2009 Belo hišo ter večino v obeh domovih kongresa, je sedaj brez vsega, zaostaja pa tudi v guvernerskih položajih in drugih izvoljenih položajih na lokalnih ravneh.

Demokrati naj bi potrebovali boljšo organizacijo in pametnejše sporočilo, ki ga morajo posredovati vsem Američanom in ne le posameznim skupinam, ker brez tega ne bo širokega mandata.

Obama meni, da so demokrati izgubili tudi zato, ker leta 2010 ljudje še niso videli ali čutili gospodarskega okrevanja. Nato so izgubili kongres in doživljali poraze po zveznih državah, zaradi česar so si republikanci lažje prikrojevali meje kongresnih okrožij na podlagi štetja prebivalstva.

Prav tako se mu ne zdi dobro, da ima država, kot je Wyoming, prav tako dva senatorja kot velika Kalifornija. Demokrati so v mestih, republikanci pa razmetani po podeželju in imajo zato prednost na kongresnih volitvah, vendar pa Obama pravi, da so pravila pač taka in da se ne smejo izgovarjati.

Komentiral je tudi vprašanja glede etike oziroma konflikta interesov, ki letijo na Trumpa zaradi njegovih poslovnih interesov. Trump se je ločil od podjetij in je vodstvo predal svojim otrokom, ki pa ohranjajo vlogo v njegovi tranziciji in bodo imeli vpliv in dostop tudi kasneje.

Obama premoženje pretvoril v zakladne obveznice

Obama je razložil, da je takoj po izvolitvi likvidiral svoje premoženje oziroma ga je pretvoril v zakladne obveznice ter se pošalil, da zaradi dobre gospodarske politike te v osmih letih niso imele kaj prida donosa.

Menil je, da bi moral Trump imenovati odločnega pravnika Bele hiše, ki bi postavil jasne meje in pravila, da odpravi vsak dvom v etičnost ukrepov. “Enostavno pravilo, ki sem se ga sam držal je bilo to, da če je nekaj zvenelo kot zelo zabavno, potem tega nisem smel delati,” je dejal.

Obama se je v nedeljo v Limi sestal na kratko le za štiri minute z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom ter malce dlje s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem in avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom. Slednjima je zagotovil, da se bodo dobri odnosi med državama nadaljevali tudi po njegovi upokojitvi, ker niso odvisni od strankarske politike.

Bela hiša je sporočila, da sta Obama in Putin govorila o Siriji in Ukrajini. Obama je Putina pozval, naj se glede Ukrajine drži sporazuma iz Minska, glede Sirije pa sta se strinjala naj zunanji minister Sergej Lavrov in državni sekretar John Kerry nadaljujeta pogovore.

Putin je povedal, da sta z Obamo priznala, da je dialog med državama težak, kljub temu pa bi Obamo rad gostil na obisku v Rusiji. S Trumpom pa delita interes za normalizacijo odnosov med državama, kar sta si potrdila v telefonskem pogovoru.

Vendar pa Putin opozarja, da je velika razlika med predvolilno retoriko in dejansko politiko, zato bo potrebno še malce počakati na razvoj položaja.

STA


Najbolj brano