Obama na čelo kopenskih enot oboroženih sil ZDA predlaga homoseksualca

Ameriški predsednik Barack Obama je imenoval vojaškega strokovnjaka Erica Fanninga na položaj sekretarja kopenske vojske. Fanning, ki bo moral dobiti potrditev v senatu, bo prvi odkriti homoseksualec na tako visokem položaju, je poročal časopis Washington Post.

Ameriški predsednik Barack Obama je imenoval vojaškega 
strokovnjaka Erica Fanninga na položaj sekretarja kopenske 
vojske. Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama je imenoval vojaškega strokovnjaka Erica Fanninga na položaj sekretarja kopenske vojske. Foto: STA

WASHINGTON > Rodove ameriške vojske vodijo sekretarji oziroma neke vrste ministri, ki so civilisti, z vojaškimi zadevami pa se ukvarja štab združenih poveljstev, v katerem so generali in admirali. Kopenski vojski od avgusta poveljuje general Mark Milley.

Homoseksualci so v času Obamovega predsedovanja dobili pravico do odkritega služenja v oboroženih silah, demokratska administracija pa to nadgrajuje z dodatnimi ukrepi za utrjevanje zavesti, da to ni nič nenormalnega.

Fanning je strokovnjak za vojsko, s katero se je ukvarjal 25 let na položajih v kongresu in v Pentagonu. S strokovnega vidika mu konservativni senatorji pred potrditvijo ne bodo mogli veliko očitati, kako daleč pa bodo šli zaradi njegove homoseksualnosti, pa bo v letu dni pred volitvami zanimivo opazovati.

Republikanci bodo zaslišanja pred potrjevanjem nominacije zanesljivo izkoristili, da napadejo Obamo, ker še naprej krči število aktivnih pripadnikov kopenske vojske.

Teh je sedaj manj kot pol milijona, v naslednjih letih pa naj bi njihovo število zmanjšali še za 40.000 in ZDA bodo imele najmanj vojakov vse od konca druge svetovne vojne. V največji meri je kriv proračunski primanjkljaj, zaradi česar so v ZDA uvedli varčevalne ukrepe, ki prizadenejo tako oborožene sile kot civilno družbo.

STA


Najbolj brano