Obama kritičen do histerije glede beguncev

Ameriški predsednik Barack Obama je kritičen do “histerije”, ki se je v ZDA pojavila glede varnostnih tveganj v zvezi s sirskimi begunci. Še posebno oster je bil do politikov, ki so po terorističnih napadih v Parizu pozvali k ustavitvi sprejema sirskih beguncev in menil, da “demonizirajo vdove in sirote”.

Predsednik ZDA Barack Obama Foto: STA
Predsednik ZDA Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON > Glede pozivov k različnim pravilom za begunce, ki so kristjani in za tiste, ki niso, je Barack Obama ob robu vrha držav Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Manili dejal, da so “žaljivi in v nasprotju z ameriškimi vrednotami”.

Razprava o beguncih po njegovih besedah le koristi skrajni skupini Islamska država (IS). “Ne morem si zamisliti boljšega orodja IS za novačenje borcev, kot je retorika, ki se pojavlja v tej razpravi,” je bil oster ameriški predsednik.

Predvsem republikanski politiki po petkovih terorističnih napadih v Parizu vse glasneje zahtevajo prepoved sprejemanja beguncev iz Sirije. Republikanski kongresniki znova grozijo z blokado proračuna, če Obama ne bo zaprl vrat za begunce.

Histerija in pretiravanje

Razprava o beguncih odmeva tudi v kampanji pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Vodilni kandidat za republikansko nominacijo Donald Trump bi mošeje obkolil s policijo in vojsko ter predlaga začasno odpravo državljanskih svoboščin. Proti sprejemanju beguncev je tudi večina ostalih kandidatov za republikansko nominacijo, Jeb Bush in Ted Cruz pa bi sprejemala le kristjane.

“Na račun strahu želijo pridobiti politične točke, kar je neodgovorno. To se mora končati, saj nas svet opazuje,” je njihovo ravnanje komentiral Obama.

“Ne moremo sprejeti dobrih odločitev, če temeljijo na histeriji ali pretiravanju glede tveganj,” je še poudaril.

Približno polovica od skupno 50 guvernerjev ameriških zveznih držav je Obamo pozvala, naj se začasno odpove načrtu, po katerem bodo ZDA v 12 mesecih sprejele 10.000 beguncev iz Sirije.

Postopek za sprejetje beguncev v ZDA zelo strog

Vodja kabineta v Beli hiši Denis McDonough in drugi visoki predstavniki ameriških oblasti so medtem pozvali guvernerje 34 ameriških zveznih držav, naj se izogibajo ukrepov, s katerimi bi blokirali begunce z Bližnjega vzhoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Bele hiše so sporočili, da so guvernerje kakih 90 minut seznanjali s procesom postopka pregleda beguncev pred vstopom v ZDA.

Obama je poudaril, da je postopek za sprejetje beguncev v ZDA že zdaj strog in ne bo prepustil džihadistov. “V skladu z veljavno zakonodajo odobritev prihoda begunca v ZDA traja v povprečju med 18 in 24 mesecev. Podvrženi so najstrožjim postopkom, obveščevalci točno vedo, kdo so,” je zatrdil.

Nezadovoljni zaradi dvojih standardov

Ameriška televizija CBS poroča, da se prebivalci Bližnjega vzhoda pritožujejo nad dvojnimi standardi svetovnih medijev in uporabnikov družbenih omrežij pri odzivanju na teroristične napade po svetu. Medtem ko so petkovi teroristični napadi v Parizu sprožili val ogorčenja in solidarnosti, bombe in napadi v Iraku, Libanonu ali afriških državah niso deležni podobnih odzivov.

Le dan pred napadi v Parizu so teroristi v Bejrutu pobili 43 ljudi, ranili pa več kot 200. “Ko so umirali moji ljudje, nobena država ni osvetlila nacionalnih spomenikov v barve zastave,” je na svojem blogu zapisal libanonski zdravnik Elie Fares. “Ko so umirali moji ljudje, se svet ni zavil v žalovanje. Njihova smrt je ostala nepomemben madež v mednarodnih novicah, nekaj kar se pač dogaja v tem delu sveta”.

Dejstvo je tudi, da je IS doslej pobila veliko več muslimanov kot kristjanov, zato so muslimani v arabskem svetu ogorčeni nad dvojnimi standardi. Nekateri so tudi opozorili, da v Bagdadu po ameriškem vojaškem posredovanju leta 2003 bombe eksplodirajo vsak dan in da je v napadih v Iraku lani vsak mesec umrlo v povprečju 90 civilistov.

STA


Najbolj brano