Obama in savdski kralj o Bližnjem vzhodu

Ameriški predsednik Barack Obama danes na delovnem obisku gosti savdskega kralja Salmana in pred pogovori, po katerih ni predvidena novinarska konferenca, je dejal, da bosta govorila o Jemnu, Siriji, terorizmu, Iranu in energetski politiki ter okolju. Salman pa je dejal, da morajo dobri odnosi koristiti obema državama.

Barack Obama Foto: STA
Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON > To je prvi obisk kralja Salmana v tujini, odkar je januarja letos prišel na prestol in s stališča sodelovanja pri soočanju s krizami je za ZDA med najpomembnejšimi vprašanji, kjer lahko Rijad pomaga, umirjanje položaja v Jemnu. Savdska Arabija bombardira položaje šiitskih upornikov Hutijev in prihaja tudi do civilnih žrtev.

Barack Obama je dejal, da državi delita zaskrbljenost glede Jemna, kjer je potrebno obnoviti delujočo vlado, ki bo vključujoča in bo sposobna olajšati težak humanitarni položaj.

Obe državi tudi delita skrbi zaradi državljanske vojne v Siriji in Obama bo s Salmanom govoril o tem, kako priti do politične tranzicije in končati spopade, še prej pa onemogočiti Islamsko državo.

Savdijce sicer trenutno najbolj skrbi vprašanje Irana in čeprav Rijad javno podpira dogovor islamske republike in velikih sil o jedrskem programu, pa je Salman prišel v Washington, da znova ponovi, da je Iran nevaren in ni primeren za zaveznika ZDA.

Jedrski dogovor bo Iranu omogočil, da pride do približno 56 milijard zamrznjenih dolarjev, zaradi sankcij in kritike dogovora pa tudi države, kot je Savdska Arabija, skrbi, za kaj bo ta denar porabljen.

ZDA se tega zavedajo in administracija Baracka Obame nenehno ponavlja, da bo zaveznikom v Perzijskem zalivu pomagala pri soočanju z destabilizacijskimi vplivi Irana, kot je na primer podpora organizacijam, ki veljajo za teroristične.

Državni sekretar ZDA John Kerry je v sredo v Philadelphii, kjer je zagovarjal jedrski dogovor, dejal, da ZDA skupaj z arabskimi zavezniki v zalivu delajo na razvoju sistema protiraketne obrambe, utrjujejo urjenje posebnih enot, v prihodnje pa bodo pripravile tudi velike skupne vojaške vaje.

Namestnik svetovalke za nacionalno varnost ZDA Ben Rhodes pa je opozoril, da je obrambni proračun ameriških zaveznikov v zalivu osemkrat večji od iranskega in tega razmerja odprava sankcij ne bo spremenila.

Salman je v kratki izjavi pred srečanjem z besedami, da morajo odnosi koristiti obema državama, ne le gospodarsko, ampak tudi politično in vojaško, nakazal, da si Rijad želi trdna zagotovila, da se prodaja orožja ne bo končala. O tem sicer na obisku ni pričakovati kakšnih večjih najav, razen morda potrditve sodelovanja na področju elektronskega vojskovanja in posebnih enot.

STA


Najbolj brano