Obama in kralj Abdulah o boju proti IS

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Beli hiši sprejel jordanskega kralja Abdulaha, s katerim sta govorila predvsem o skupnih prizadevanjih v boju proti Islamski državi (IS) v Iraku in Siriji, pa tudi o vedno prisotni krizi med Izraelci in Palestinci, Iranu ter boju proti terorizmu drugod po svetu.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Beli hiši sprejel jordanskega kralja Abdulaha, s katerim sta govorila predvsem o skupnih prizadevanjih v boju proti Islamski državi (IS) v Iraku in Siriji, pa tudi o vedno prisotni krizi med Izraelci in Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Beli hiši sprejel jordanskega kralja Abdulaha, s katerim sta govorila predvsem o skupnih prizadevanjih v boju proti Islamski državi (IS) v Iraku in Siriji, pa tudi o vedno prisotni krizi med Izraelci in Foto: STA

WASHINGTON > Barack Obama je omenil, da jordanska vojska sodeluje z ameriško v boju proti IS, čeprav pa boj ni le vojaški, ampak tudi diplomatski in Jordanija pomaga tudi na ta način. Ob tem je ponovno priznal, da gre za dolgoročne in izjemno zapletene izzive.

Kralj Abdulah je izrazil ponos, da oborožene sile njegove države sodelujejo z ameriškimi pri stabilizaciji regije in IS označil kot hudo zlo, s katerim se je treba soočiti na globalni ravni.

Govorila sta tudi o Izraelcih in Palestincih, ob čemer je Obama napovedal skupno delo z Jordanijo v smeri oblikovanja samostojne palestinske države. Obljubil je tudi dodatno pomoč in višja posojilna jamstva pomembni zaveznici Jordaniji.

Glede Irana in pogajanj o jedrskem programu je Obama poudaril, da bi raje videl, da ne bo dogovora kot pa, da bi dosegli slab dogovor o ukinitvi sankcij v zameno za jamstva, da program ne bo napredoval do orožja. Vendar pa se bodo po njegovih besedah pogajali naprej še najmanj nekaj mesecev.

STA


Najbolj brano