Obama in Abdulah po sežigu jordanskega pilota še bolj odločna v boju proti IS

Jordanski kralj Abdulah je v torek skrajšal svoj obisk ZDA in se odpravil domov, pred tem pa ga je v Beli hiši sprejel predsednik ZDA Barack Obama. V Jordaniji so danes ob zori v odgovor na sežig njihovega pilota usmrtili dva terorista.

Jordanski kralj Abdulah Foto: STA
Jordanski kralj Abdulah Foto: STA

WASHINGTON > Pripadniki skrajne Islamske države (IS) so v torek objavili posnetek sežiga 26-letnega jordanskega pilota Maza al Kasabeha, katerega letalo F-16 se je decembra zrušilo na severu Sirije, nakar so ga ujeli pripadniki IS. Teroristi IS so doslej objavili že več posnetkov usmrtitev zahodnih talcev, tokratno dejanje pa je bilo najbolj grozljivo doslej, saj so Kasabeha živega zažgali.

Barbarska dejanja utrjujejo odločnost v boju proti skrajnežem

Barack Obama je IS označil za strahopetce in izprijence, zadnji zločin pa kaže na njihovo barbarstvo in zlobnost. “To dejanje bo le podvojilo pozornost in odločnost mednarodne skupnosti za zmago nad IS,” je dejal Obama. Bela hiša je sporočila, da sta Obama in Abdulah potrdila, da bo podel umor le utrdil odločnost mednarodne skupnosti za uničenje IS.

Umor je v New Yorku obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je svet pozval, naj podvoji napore za uničenje IS, ki ga je označil za teroristično organizacijo brez vsakega spoštovanja človeških življenj.

Varnostni svet ZN je v obsodbi zločina sporočil, da takšna barbarska dejanja ne bodo nikogar ustrahovala, ampak le utrjujejo odločnost za boj proti skrajnežem. Varnostni svet je zahteval, naj IS in druge teroristične organizacije nemudoma izpustijo vse talce.

Motivacija za grozljivo usmrtitev je znana le izvršiteljem, vendar pa, če so hoteli s tem sprožiti nemire v Jordaniji in razbiti mednarodno koalicijo, jim to vsaj za zdaj ni uspelo. V Jordaniji so izbruhnile silovite demonstracije proti IS, francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da bodo zdaj v Jordaniji začeli usmrtitve vseh teroristov, obsojenih na smrt.

V Jordaniji usmrtili obsojena terorista

Tiskovni predstavnik vlade v Amanu Mohamed Momani je nekaj ur po srečanju Obame in Abdulaha sporočil, da so ob zori usmrtili dva obsojena terorista. To sta bila Sadžida al Rišavi in Ziad al Karbuli.

Rišavijeva je leta 2005 sodelovala v napadih na hotele v Amanu, vendar se njen samomorilski bombni jopič ni sprožil in so jo aretirali.

IS se je z Jordanijo pogajala o zamenjavi jordanskega pilota za Rišavijevo, vendar pa naj bi bil Kasabeh sežgan že 3. januarja, kar pomeni, da je šlo le za pretvarjanje.

Kralj Abdulah je narodu v videoposnetku iz ZDA sporočil, da je bil ubiti pilot heroj, njegov umor pa bo boj ponesel k IS. Momani je že pred usmrtitvami v Amanu obljubil odločen odgovor na umor.

Po Rišavijevi in pripadniku Al Kaide Karbuliju naj bi se usmrtitve obsojenih teroristov nadaljevale. “Zdaj vsi vemo, kako barbarska je IS. Vsakemu, ki je dvomil v enotnost Jordanije, bo zdaj jasno, da ni imel prav. Vsak, ki je dvomil v odločen in smrtonosen odgovor Jordanije, ni imel prav,” je dejal Momani.

STA


Najbolj brano