Obama bo v Tallinnu Rusiji sporočil, naj ne sega po Baltiku

Ameriški predsednik Barack Obama je danes prispel v estonsko prestolnico Tallinn, kjer se bo pred vrhom zveze Nato v Walesu sešel z voditelji trojice pribaltskih držav, članic zavezništva. Z obiskom v Estoniji naj bi Obama Rusiji poslal jasno sporočilo, naj ne sega po Baltiku.

Z obiskom v Estoniji naj bi ameriški predsednik Barack Obama Rusiji poslal jasno sporočilo, naj ne sega po Baltiku Foto: STA
Z obiskom v Estoniji naj bi ameriški predsednik Barack Obama Rusiji poslal jasno sporočilo, naj ne sega po Baltiku Foto: STA

TALLINN > Letalo ameriškega predsednika Air Force One je v prestolnici Estonije po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pristalo ob 6.30 po lokalnem času. Ob prihodu na letališče se je srečal z estonskim zunanjim ministrom Urmasom Paetom in ameriškim veleposlanikom Jeffom Levinom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Tallinnu se bo Barack Obama pogovarjal z estonskim predsednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom, litovsko predsednico Dalio Grybauskaite in latvijskim predsednikom Andrisom Berzinsom.

Baltske države so se Natu in EU pridružile leta 2004, potem ko so pet desetletij preživele pod sovjetsko vladavino. Trojica je še posebej občutljiva za trenutno dogajanje v Ukrajini, tudi spričo močne ruske manjšine na lastnih tleh. Ta v Estoniji in Latviji predstavlja več kot četrtino prebivalstva in šteje 1,3 oziroma dva milijona pripadnikov, ki so večinoma prorusko usmerjeni.

To bo prvi obisk Obame v pribaltskih državah, v trenutku, ko ZDA in Evropa Rusijo obtožujeta pošiljanja vojakov v Ukrajino, pa nosi velik simboličen pomen. Pred njim je kot edini predsednik ZDA Latvijo, Litvo in Estonijo obiskal Obamov predhodnik George Bush, a to je bilo leta 2006, ko je na nekdanjih mejah iz časa hladne vojne vladal mir.

Obama naj bi iz Tallinna ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslal preprosto sporočilo, to je, naj se ne igra s članicami Nata. Poudaril naj bi namreč, da peti člen severnoatlantske pogodbe obvezuje zavezništvo, da zaščiti katerokoli državo, ki je tarča napada.

Že minuli teden je ameriški predsednik povedal, da v Estonijo odhaja tudi zato, da bi Estoncem pokazal, da resno misli, ko govori o spoštovanju pogodbenih obveznosti. S tem je Obama potegnil tudi jasno ločnico med pribaltskimi državami in Ukrajino, ki ni članica Nata.

Pred obiskom v Tallinnu je več uglednih osebnosti, med njimi nekdanja predsednika Estonije in Litve Arnold Ruutel in Vytautas Landsbergis, Obamo v odprtem pismu pozvalo k stalni navzočnosti zavezniških sil v pribaltskih državah.

Po mnenju analitikov bi bilo tovrstna pričakovanja v zvezi z Obamovim obiskom treba zmanjšati, saj se bo prave dogovore sklepalo na vrhu Nato, ki se v Walesu začenja v četrtek.

STA


Najbolj brano