Obama bo gostil japonskega premierja

Ameriški predsednik Barack Obama bo v torek v Beli hiši uradno pogostil japonskega premierja Shinza Abeja na državniški večerji, obisk japonskega gosta pa zajema tudi govor pred obema domovoma ameriškega kongresa v sredo. Abe obisk ZDA začenja v Bostonu. Po Washingtonu bo obiskal še San Francisco in Los Angeles.

Barack Obama Foto: STA
Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON > Bela hiša je sporočila, da bosta predsednik Barack Obama in premier Shinzo Abe obravnavala vrsto bilateralnih in globalnih vprašanj, v ponedeljek pa se pričakuje pomembna najava sprememb glede obrambnega sodelovanja. Uradniki Bele hiše niso hoteli prehiteti objave Pentagona, vendar so dejali, da spremembe predvidevajo razširjeno vlogo Japonske v obrambnem zavezništvu.

Obama bo Abeja sprejel v torek zjutraj pred Belo hišo, nakar bosta imela pogovore v ovalni pisarni. Sledi kosilo v State Departmentu, kjer bosta gostitelja podpredsednik ZDA Joseph Biden in državni sekretar John Kerry. Ob koncu dneva bo na vrsti doslej osma državniška večerja predsednika Obame, na katero je povabljenih 300 ljudi. Poseben program bosta imeli prva dama ZDA Michelle Obama in premierjeva soproga Akie Abe.

Obama je doslej državniške večerje priredil za voditelje Indije (2009), Mehike (2010), Kitajske (2011), Nemčije (2011), Južne Koreje (2011), Velike Britanije (2012) in Francije (2014).

Do Abejevega obiska prihaja na 70. obletnico konca druge svetovne vojne, v kateri je bila Japonska poražena. Tudi Abe je pod pritiskom, da ponovi opravičilo za vlogo Japonske v drugi svetovni vojni in to iz zavezniških azijskih držav, kot je Južna Koreja, kakor tudi iz ZDA.

Skupina 25 ameriških kongresnikov mu je poslala pisno pobudo, da obisk izkoristi za ponovno potrditev opravičil svojih predhodnikov. Najboljša priložnost bo morda sredin govor v kongresu, kjer bo Abe nastopil kot prvi japonski premier v zgodovini.

Zgodovinska vprašanja so v ozadju, v ospredju pa je sedanjost in prihodnost v obliki pogajanj o čeztihomorskem partnerstvu (TTP), to je prostotrgovinskem sporazumu 12 držav Tihega oceana, med katerimi sta gospodarsko najmočnejši ZDA in Japonska.

TTP je skupaj s sorodnim sporazumom TTIP, ki ga Obamova administracija sklepa z EU deležen številnih kritik doma in na tujem. Pogajanja glede TTP tečejo naprej in namestnica svetovalke za nacionalno varnost za mednarodno ekonomijo Caroline Atkinson je v petek dejala, da predsednik in premier ne bosta objavila dogovora.

Pogajanja se nadaljujejo in se lomijo okrog ameriških carin za uvoz avtomobilov in japonskih ovir za uvoz ameriških kmetijskih pridelkov. Oba sporazuma sta v ZDA razbila enotnost demokratske stranke. Sindikati so najbolj kritični, ker se bojijo zniževanja delavskih standardov in izgube delovnih mest.

Obama je v petek napadel kritike, da ne vedo o čem govorijo in zagotovil zaščito vseh standardov, direktor komunikacij pri sindikalni organizaciji AFL-CIO Eric Hauser pa mu je odvrnil, da naj raje objavi besedilo sporazuma, saj so delavci, ki so zaradi prostotrgovinskih sporazumov ostali brez služb, razumljivo skeptični.

Obama se pri TTIP in TTP zanaša na republikance, ki mu bodo kmalu podelili avtoriteto, da oba sporazuma spravi skozi kongres po hitrem postopku.

Na dnevnem redu pogovorov med Obamo in Abejem bodo tudi podnebne spremembe in seveda Severna Koreja, kakor tudi večina trenutno vročih globalnih vprašanj, od Ukrajine do Bližnjega vzhoda.

STA


Najbolj brano