Obama bi proti Islamski državi poslal posebne enote

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo v kongres poslal predlog resolucije za odobritev uporabe sile proti Islamski državi (IS), kasneje pa je javnosti pojasnil, kaj resolucija prinaša. ZDA tako ne nameravajo v novo vojno na Bližnjem vzhodu, vendar bo Obama, na primer za potrebe likvidacije vodij IS, odobril uporabo posebnih enot.

Ameriški predsednik Barack Obama bi proti Islamski državi po potrebi poslal tudi posebne enote. Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama bi proti Islamski državi po potrebi poslal tudi posebne enote. Foto: STA

WASHINGTON > Barack Obama je uvodoma povedal, da so ZDA in zavezniki doslej izvedli že več kot 2000 zračnih napadov na položaje IS v Iraku in Siriji. Prepričan je, da bo IS izgubil, saj jih počasi uničujejo, morala skrajnežev pa naj bi upadala. Zaradi tega, trdi, v obupnem poskusu zastraševanja ljudi, ki jih ne morejo osvojiti s svojo ideologijo, barbarsko pobijajo talce.

Obama je doslej za napade na IS uporabljal resolucijo kongresa za odobritev vojne proti Iraku iz leta 2002. Nova resolucija bo staro odpravila.

Obama je pojasnil, da nova resolucija podpira dosedanjo strategijo zračnih napadov in podpore lokalnim silam na terenu, humanitarno pomoč ter preprečevanje terorističnih napadov v regiji in zunaj nje. ZDA imajo v Iraku 2600 vojakov, ki so večinoma v bazah in se ne udeležujejo bojnih operacij.

“Ni v našem nacionalnem interesu, da se zapletemo v novo vojno na Bližnjem vzhodu,” je dejal Obama, vendar dodal, da nova resolucija omogoča dovolj fleksibilnosti za ukrepanje proti IS.

Njen rok trajanja je tri leta, nakar se bo lahko naslednji predsednik ali predsednica skupaj s kongresom odločil, ali bo potrebna nova resolucija. Obamov predlog prav tako ni geografsko omejen, torej je mogoče IS napadati, kjerkoli bi bilo to potrebno.

Obamov predlog v kongresu še ni naletel na obširno podporo. Demokrati so zadržani in govorijo o tem, da se ne smejo zaplesti v novo vojno. Republikanci pa so nezadovoljni, češ da ne gre dovolj daleč.

Senator John McCain je dejal, da je Obamov predlog nemoralen, ker izključuje zračne napade v podporo zmerni sirski opoziciji proti režimu Bašarja al Asada. Predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner pa je menil, da predlog vojaškim poveljnikom ne daje dovolj fleksibilnosti za uspešno dosego cilja.

STA


Najbolj brano