Obama: Svet nas spoštuje zaradi raznolikosti, odprtosti in spoštovanja ver

Ameriški predsednik Barack Obama je kot svojo zadnjo veliko pobudo naznanil okrepljen boj proti raku, ki ga bo vodil podpredsednik ZDA Joe Biden.

Ameriški predsednik Barack Obama Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON > “Nocoj naznanjam novo nacionalno pobudo. Joeu dajem nadzor nad misijo, ker je v zadnjih 40 letih tolikokrat delal za nas pri različnih vprašanjih. Za vse ljubljene, ki smo jih izgubili, za družine, ki jih še lahko rešimo, naredimo iz Amerike državo, ki bo enkrat za vselej pozdravila raka,” je dejal Barack Obama.

Kongresnim voditeljem se je zahvalil za odgovorno potrditev proračuna, kar sicer njegovim predhodnikom ni bilo potrebno delati, ker je bila potrditev proračuna sama po sebi umevna. Napovedal je, da si bo v zadnjem letu mandata še naprej prizadeval za reformo kazensko-pravnega sistema in imigracijskega sistema, zaščito otrok pred orožjem, višjo minimalno plačo in zaprtje zapora za teroristične osumljence v Guantanamu.

“Prejemniki bonov za hrano niso povzročili finančne krize, ampak je to storil Wall Street s svojo nepremišljenostjo”

V govoru, v katerem je skušal probleme in njihove rešitve predstaviti brez pretiravanja, ki je sicer značilno za predsedniške kandidate, je Obama zagotovil, da verjame v trden zasebni sektor gospodarstva in v potrebo po odpravi odvečnih regulacij.

“Vendar pa po letih rekordnih korporacijskih dobičkov delavske družine ne bodo dobile višjih plač, če dovolimo velikim bankam, da si same pišejo pravila na račun vseh drugih. Prejemniki bonov za hrano niso povzročili finančne krize, ampak je to storil Wall Street s svojo nepremišljenostjo. Priseljenci niso razlog za počasno rast plač,” je poudaril.

Obamov govor je bil tokrat nekoliko krajši kot ponavadi, vendar pa je našel čas, da je naštel glavne dosežke svojih dveh mandatov ter izrazil obžalovanje, da je politika še bolj cinična in razdeljena kot takrat, ko je prvič nastopil položaj. “Ne dvomim, da bi predsednik z nadarjenostjo Abrahama Lincolna ali Franklina Roosevelta bolje premostil delitve in zagotavljam vam, da se bom trudil, dokler bom na položaju,” je povedal Obama.

“ZDA so najmočnejša država na svetu in pika”

Predsednik je skušal prepričati Američane, da so trditve republikanskih predsedniških kandidatov o zatonu Amerike pod njegovim vodstvom, prazne marnje. “Tako je tudi z retoriko o tem, da so naši sovražniki vse močnejši, Amerika pa vse šibkejša. ZDA so najmočnejša država na svetu in pika,” je dejal Obama in omenil ankete, ki kažejo, da je ugled ZDA danes večji kot leta 2009.

Spomnil je, da so se Američani v časih velikih sprememb, kot so tudi današnji, vedno soočali s tistimi, ki so hoteli spremembe zavreti, ali se nanje odzivali s strahom. Ameriško ekonomijo je označil za trenutno najtrdnejšo na svetu, priznal pa, da je preveč bogastva na vrhu.

Poudarjal je tudi zdravo pamet. “Pred 60 leti, ko so nas Rusi prehiteli v vesolju, se nismo prepirali o znanosti, ampak se odpravili na Luno. Če se kdo želi še naprej prepirati glede znanosti podnebnih sprememb, naj prosim izvoli. Ampak bo precej osamljen. Četudi ne bi šlo za preživetje planeta, zakaj bi zamudili priložnost, da ameriška podjetja proizvajajo energijo prihodnosti?”

V delu govora o zunanji politiki je povedal, da se dobro zaveda, kako nevarni so časi. “Mednarodni sistem, ki smo ga zgradili po drugi svetovni vojni, skuša držati korak z novo realnostjo. Potrebno ga je spremeniti,” je dejal Obama.

“Trditve, da gre za tretjo svetovno vojno, so v korist teroristom”

Trditve, da gre za tretjo svetovno vojno, so v korist teroristom, ki so izprijene duše in jih je potrebno uničiti. “Vendar pa ne ogrožajo našega nacionalnega obstoja. To je zgodba, ki jo prodaja Islamska država za novačenje. Ni potrebno, da jih povzdigujemo. Gre za morilce in fanatike, ki jih je potrebno uničiti in to delamo. Če kdo dvomi v mojo zavezo, naj vpraša Osamo bin Ladna,” je dejal.

Vseh problemov ZDA ne morejo rešiti in čas je, da potegnejo nauke iz Vietnama in Iraka. Zavrniti pa je potrebno tudi politiko, ki deli ljudi zaradi rase ali vere. “Svet nas spoštuje zaradi raznolikosti, odprtosti in spoštovanja ver. Če politiki žalijo muslimane, nismo bolj varni, ampak gre za izdajo našega nacionalnega bistva.”

V pozitivno naravnanem govoru glede prihodnosti je Obama poudaril, da predsednik sam ne more premostiti razlik, ne zadošča pa niti samo zamenjava kongresnika ali predsednika, ampak je potrebno spremeniti sistem.

Izrazil je zaupanje v državljane in jih pozval, da ne poslušajo le najbolj skrajnih glasov in ne obupajo, sicer bodo tisti z največ denarja in moči dobili še večji vpliv.

Republikanci o “jeznih glasovih” proti priseljencem

Govoru je sledil odgovor republikancev, ki ga je tokrat podala guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, hči priseljencev iz Indije, ki je Obamo in njegove politike pričakovano kritizirala, vendar presenetljivo obenem priznala, da del krivde za težave nosijo tudi republikanci.

Vendar le manjši. Za porazno stanje gospodarstva, velik nacionalni dolg, slabo zdravstveno reformo, nemire po mestih, visoke davke in porabo, šibko vojsko in mednarodne sporazume, ki jih pozdravljajo v Teheranu in jim nasprotujejo v Izraelu, pa je krivdo pripisala Obami.

Izstopala je njena kritika “jeznih glasov” proti priseljencem, kar je letelo predvsem na vodilnega predsedniškega kandidata njene stranke Donalda Trumpa. “Vsak, ki trdo dela in spoštuje zakone, se mora počutiti dobrodošlega,” je povedala.

STA


Najbolj brano