Obama EU in Grčijo pozval h kompromisu

Bela hiša je danes, dan po grškem referendumu, EU in Grčijo pozvala h kompromisu, ki bo omogočil, da Grčija ostane del evrskega območja. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je tako ponovil pozive grškim in evropskim politikom, ki jih je v zadnjem tednu dni večkrat izrekel ameriški predsednik Barack Obama.

Barack Obama  iz ozadja že dlje časa vzpodbuja h kompromisni rešitvi. Foto: STA
Barack Obama iz ozadja že dlje časa vzpodbuja h kompromisni rešitvi. Foto: STA

WASHINGTON > “Referendum je končan, naše stališče v Beli hiši ostaja isto. Obe strani se morata dogovoriti o reformah, ki bodo Grčiji omogočile pot do vzdržnega dolga in gospodarske rasti ter obstanek v evrskem v območju,” je dejal Josh Earnest. Dodal je, da gre za izziv, ki ga mora rešiti Evropa.

To je bil prvi uradni odziv Washingtona na izid grškega referenduma, Barack Obama pa iz ozadja že dlje časa vzpodbuja h kompromisni rešitvi.

Na rezultate grškega referenduma se je nemudoma odzval tudi demokratski predsedniški kandidat Bernie Sanders, ki sam sebe imenuje demokratični socialist. Uvodoma se je opredeljeval kot socialist, vendar ima to pri Američanih negativne konotacije, zato je dodal pridevnik demokratični. Izid referenduma je odločno pozdravil.

“Pozdravljam grški NE varčevalnim ukrepom za reveže, otroke, bolne in ostarele. V svetu ogromnega bogastva in neenakih dohodkov mora Evropa podpreti prizadevanja Grčije za izgradnjo ekonomije, ki bo ustvarila več delovnih mest in dohodkov, ne pa večjo brezposelnost in trpljenja,” je dejal Sanders.

Na referendumu v Grčiji je proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna.

STA


Najbolj brano