Obama: Vojna izhaja iz slabe vlade in vojna ogroža razvo

V New York je v nedeljo prispel tudi ameriški predsednik Barack Obama, in sicer tik pred koncem vrha, na katerem so njegovi kolegi že v petek potrdili novo razvojno agendo do leta 2030. Obama je v svojem govoru povedal, da gre za smotrno investicijo v prihodnost in ne kakšno miloščino.

Obamov govor na splošni razpravi naj bi bil danes “mirovniški”. Bela hiša je izdala, da bo govoril o sodelovanju med 
državami, povedal, da se agresija ne izplača, o pomenu 
diplomacije, pri čemer bo izpostavil jedrski sporazum z 
Iranom, in potrebo po spoštovanju mednarodnega prava. Foto: STA
Obamov govor na splošni razpravi naj bi bil danes “mirovniški”. Bela hiša je izdala, da bo govoril o sodelovanju med državami, povedal, da se agresija ne izplača, o pomenu diplomacije, pri čemer bo izpostavil jedrski sporazum z Iranom, in potrebo po spoštovanju mednarodnega prava. Foto: STA

NEW YORK > Ker nova agenda govori tudi o razvoju znotraj razvitih držav, bodo imele tudi ZDA veliko dela, da zmanjšajo revščino doma. Barack Obama je izrazil ogorčenje nad dejstvom, da danes 800 milijonov ljudi na svetu živi z manj kot 1,25 dolarja na dan, in menil, da so razvojni cilji uresničljivi, če bo svet stopil skupaj. Med temi cilji je tudi mednarodni dogovor o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in Obama verjame, da bo podnebna konferenca v Parizu decembra letos uspešna.

Kot oviro razvoju je izpostavil vojne in menil, da bi se lahko vojaškim intervencijam po svetu izognili, če bi države znale bolje skrbeti za svoje ljudi. “Vojna izhaja iz slabe vlade in vojna ogroža razvoj,” je dejal predsednik države, ki se je v preteklosti najpogosteje spuščala v vojaške intervencije na tujem.

Obama je proti vojnam z udeležbo ameriških vojakov na terenu

Obama je proti vojnam z udeležbo ameriških vojakov na terenu in še vedno zavrača kaj več kot zračne napade na Islamsko državo (IS) v Siriji in Iraku, zaradi katere je iz Sirije pobegnilo več kot štiri milijone ljudi, begunski val pa sedaj pljuska čez meje Evrope.

O Siriji bo Obama danes zvečer govoril z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, ki skupaj z nekaterimi drugimi državami odločno zagovarja sodelovanje s predsednikom Bašarjem al Asadom. ZDA so doslej zahtevale, da Asad odide s položaja, vendar pa je njegova armada edina oborožena sila v državi, ki se je sposobne upreti IS in Rusija jo je začela intenzivneje opremljati.

Putin meni, da je ameriška politika zračnih napadov na IS, nasprotovanje Asadu in silam, ki sproti razpadajo, nesmiselna. V svojem govoru na splošni razpravi namerava podati novo pobudo reševanja krize.

Obamov govor danes naj bi bil “mirovniški”

Obamov govor na splošni razpravi naj bi bil danes “mirovniški”. Bela hiša je izdala, da bo govoril o sodelovanju med državami, povedal, da se agresija ne izplača, o pomenu diplomacije, pri čemer bo izpostavil jedrski sporazum z Iranom, in potrebo po spoštovanju mednarodnega prava.

Zvečer bo priredil sprejem za svetovne voditelje in njihove zakonske partnerje, in sicer tokrat prvič po dolgih letih ne v hotelu Waldorf Astoria. Tega so kupili Kitajci, Obama pa jim zaradi računalniških vdorov in vohunjenja pošilja sporočilo s selitvijo v hotel Palace, kjer bo sprejem, ki se ga bo udeležil tudi premier Miro Cerar.

ZDA danes gostijo tudi vrhunsko srečanje o mirovnih operacijah ZN, v torek pa vrhunsko srečanje o soočanju z nasilnim terorizmom s poudarkom na IS.

STA


Najbolj brano