Obama države pozval, naj sprejmejo ukrepe proti radikalizaciji razočarane mladine

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek v Washingtonu ob zaključku tridnevnega vrha o soočenju z nasilnim ekstremizmom ponovno zatrdil, da ZDA niso v vojni z islamom, predstavnike 65 držav pa pozval, naj sprejmejo ukrepe proti radikalizaciji razočarane mladine.

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek v Washingtonu ob zaključku tridnevnega vrha o soočenju z nasilnim ekstremizmom ponovno zatrdil, da ZDA niso v vojni z islamom, predstavnike 65 držav pa pozval, naj sprejmejo ukrepe proti radikalizaciji Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek v Washingtonu ob zaključku tridnevnega vrha o soočenju z nasilnim ekstremizmom ponovno zatrdil, da ZDA niso v vojni z islamom, predstavnike 65 držav pa pozval, naj sprejmejo ukrepe proti radikalizaciji Foto: STA

WASHINGTON > Čeprav so se organizatorji vrha izogibali poudarjanju, da je največji problem islamski ekstremizem, je Barack Obama v svojem govoru poudaril, da gre za boj z nasilno ideologijo organizacij, kot so Islamska država v Iraku in Siriji, Al Kaida, Boko Haram in Al Šababa, ki se vse sklicujejo na islam.

Obama: Govorimo o nasilnem ekstremizmu

Obama je dejal, da govorijo o nasilnem ekstremizmu brez pridevnika islam, ker teroristom, ki zlorabljajo vero za nasilje, nočejo dati tovrstne legitimnosti.

Tako kot podpredsednik ZDA Joseph Biden prva dva dneva vrha se je tudi Obama zavzel za boljšo integracijo manjšin, vključno z muslimansko, v širšo družbo. Dejal je, da imajo ZDA prednost pred Evropo z daljšo tradicijo integracije in zato tudi ni takšnih terorističnih napadov, kot se dogajajo v Španiji, Franciji, Belgiji, na Danskem in drugje.

Obama: Prebivalcem je treba zagotoviti več gospodarskih priložnosti

Obama je udeležence vrha, predvsem tiste iz muslimanskih držav, pozval, naj svojim prebivalcem zagotovijo več gospodarskih priložnosti in večjo stopnjo človekovih pravic, da mladi ne bodo iskali alternative v zatekanju k terorizmu. “Muslimani v ZDA cvetijo in to je tisto, česar teroristi nočejo, da svet izve,” je dejal Obama.

Podobno je govoril tudi državni sekretar ZDA John Kerry, ki je poudaril, da se proti nasilnim ideologijam ni mogoče boriti le z orožjem. V ZDA sicer živi približno 1,3 milijona muslimanov, v Francija pet milijonov, v Veliki Britaniji pa 2,7 milijona.

STA


Najbolj brano