Obama: Sestrelitev letala nad Ukrajino je grozodejstvo neizrekljivih razsežnosti

Ameriški predsednik Barack Obama je četrtkovo sestrelitev malezijskega potniškega letala nad vzhodom Ukrajine označil za “grozodejstvo neizrekljivih razsežnosti” in dodal, da je bilo glede na dokaze letalo sestreljeno z raketo zemlja-zrak, izstreljeno z območja pod nadzorom proruskih separatistov.

Ameriški predsednik Barack Obama Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON > “Včeraj je iz Amsterdama poletel let Malaysian Airlines MH17, ki so ga sestrelili nad Ukrajino blizu ruske meje. Življenje je izgubilo skoraj 300 nedolžnih moških, žensk, otrok in dojenčkov, ki niso imeli nič s krizo v Ukrajini. Njihova smrt je grozodejstvo neizrekljivih razsežnosti,” je dejal Barack Obama in navedel podatek, da je bil med mrtvimi tudi ameriški državljan.

Po izreku sožalja sorodnikom žrtev in državam, iz katerih prihajajo, je Obama dejal, da je bilo letalo sestreljeno z raketo z območja pod nadzorom proruskih separatistov. “Vemo, da to ni prva sestrelitev letala v vzhodni Ukrajini. Proruski separatisti so v zadnjih tednih sestrelili ukrajinsko transportno letalo, helikopter in lovsko letalo. Vemo, da separatisti dobivajo podporo iz Rusije. Ta vključuje orožje in urjenje. Vključuje težko orožje in protiletalsko orožje,” je dejal Obama.

Pozval je k mednarodni preiskavi, ki jo je že zahteval Varnostni svet ZN, in zatrdil, da bodo Rusijo držali za besedo. “Rusija in ukrajinski uporniki morajo takoj sprejeti premirje, dokazi morajo ostati nedotaknjeni, preiskovalci morajo na kraj zrušitve. Preiskovalci FBI in Nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB) so že na poti v Ukrajino,” je med drugim povedal Obama.

Ameriški predsednik meni, da tragedija poudarja potrebo povrnitve miru in varnosti v Ukrajino. Ukrajinska vlada je upoštevala premirje in se skušala dogovoriti z vsemi Ukrajinci ne glede na vse kršitve separatistov. “Rusija vztrajno zavrača konkretne ukrepe, ki so potrebni za umiritev položaja. Včeraj sem govoril s predsednikom Putinom o zadnjih sankcijah in mi je povedal, da ni vesel. Ampak od vsega začetka smo dali jasno vedeti, kaj pričakujemo od Rusije.”

“Nasilje in spopadi nezadržno vodijo v nepredvidljive posledice. Rusija, tile separatisti in Ukrajina lahko končajo spopade. ZDA bodo še naprej vodile mednarodna prizadevanja za umiritev položaja. Podpirali bomo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine in državljane pri pogumnem delu utrjevanja demokracije ter njihovo pravico, da sami odločajo o svoji poti naprej,” je sklenil Obama.

STA


Najbolj brano