Ob zahodni obali Kanade zaznali sevanje iz Fukušime

V vzorcu morske vode, ki so ga znanstveniki odvzeli blizu kanadske zahodne obale, so zaznali sledi radioaktivnosti. Radioaktivne snovi izvirajo iz jedrske elektrarne v Fukušimi na Japonskem, ki sta jo leta 2011 prizadela potres in cunami. Da se bo kontaminacija zdaj pojavila ob obali Severne Amerike, so znanstveniki sicer predvidevali.

Ob zahodni obali Kanade so zaznali sevanje  iz jedrske 
elektrarne v Fukušimi na Japonskem (na fotografiji). Foto: Wikipedia
Ob zahodni obali Kanade so zaznali sevanje iz jedrske elektrarne v Fukušimi na Japonskem (na fotografiji). Foto: Wikipedia

MONTREAL > Gre za prvi primer, da so ob obali Severne Amerike zaznali sledi cezija-134, je v ponedeljek na svoji spletni strani sporočila mreža za spremljanje radionuklidov v oceanu Fukushima InFORM.

Izotop je značilen za katastrofo, ki sta jo 11. marca 2011 povzročila potres z magnitudo 9,0 in posledični cunami. Orjaški cunami je kopno dosegel 20 minut po potresu in prizadel več kot 1300 kilometrov japonske tihomorske obale, povzročil pa je tudi jedrsko nesrečo v elektrarni v Fukušimi.

V vzorcu, ki so ga ob obali Britanske Kolumbije odvzeli februarja, je raven cezija močno pod mednarodno priznano ravnijo, ki lahko predstavlja nevarnost za človeka in okolje.

Eden od znanstvenikov skupine, Jay Cullen z univerze Victoria je pojasnil, da so računalniški izračuni približno za ta čas predvideli prihod kontaminacije. Dodal je, da so ravni cezija-134 približno tisočkrat nižje od tistih, ki v pitni vodi še veljajo za varne.

Mreža Fukushima InFORM napoveduje, da bodo razmere spremljali tudi v prihodnje. V opazovalni skupini so znanstveniki, predstavniki nevladnih skupin in državljani znanstveniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano