Ob turški obali utonilo devet beguncev

Turška obalna straža je danes v morju odkrila trupla devetih migrantov, med katerimi sta bila dva otroka. Njihov čoln se je potopil ob zahodni turški obali na poti v Evropo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turška obalna straža je danes v morju odkrila trupla devetih 
migrantov, med katerimi sta bila  dva otroka. Foto: Wikipedia
Turška obalna straža je danes v morju odkrila trupla devetih migrantov, med katerimi sta bila dva otroka. Foto: Wikipedia

ANKARA > Čoln se je prevrnil kmalu po tem, ko so izpluli proti Grčiji iz mesta v provinci Izmir na zahodni turški obali. Turška obalna straža je začela z iskanjem, ko sta jo na nesrečo opozorila dva preživela, ki sta priplavala do obale.

V soboto je ob turški obali utonilo 37 beguncev.

EU je lani Turčiji obljubila tri milijarde evrov pomoči, da bi omejila pritok beguncev na evropska tla, vendar dogovor ni ustavil vala migrantov iz države, v kateri je trenutno 2,5 milijona prebežnikov iz Sirije.

Prav tako toka beguncev niso zaustavile zimske razmere. Mnogi med njimi za prevoz v Evropo tihotapcem plačajo več tisoč dolarjev. Turška vlada je v ponedeljek odločila, da bodo poostrili boj proti tihotapcem ljudi s strožjimi kaznimi za kazniva dejanja, ki bodo po novem obravnavana kot "terorizem in organiziran kriminal".

STA


Najbolj brano