Ob obali Libije od petka rešili 2500 migrantov, sodeloval tudi Triglav

V morju ob obali Libije so od petka rešili skoraj 2500 migrantov, več kot polovico med njimi v torek, je sporočila v torek zvečer italijanska obalna straža. V torkovih reševalnih operacijah v mednarodnih vodah, v katerih so rešili 1271 migrantov, je ob italijanskih sodelovala tudi slovenska ladja Triglav, ki je iz morja potegnila več kot 110 ljudi.

Slovenska ladja Triglav je v torek iz morja ob obali Libije 
potegnila več kot 110 ljudi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Slovenska ladja Triglav je v torek iz morja ob obali Libije potegnila več kot 110 ljudi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

RIM > Posadka Triglava je prevzela reševanje ljudi z gumijastega čolna. Rešene je nato vkrcala na plovilo italijanskih oboroženih sil, ki je delovalo v bližini. S slovenskega obrambnega ministrstva so danes sporočili, da je bilo to že osmo posredovanje posadke Triglava od njene napotitve na misijo 16. oktobra lani.

Triglav je s 37-člansko posadko iz italijanskega pristanišča v Augusti znova izplul 20. januarja in odtlej opravljal redne naloge na mednarodni misiji Evropske unije Sophia. Glavni namen operacije je omejevanje delovanja tihotapcev z ljudmi v Sredozemlju.

Zaradi uspešnega dela posadke in operativnih potreb misije je vlada odobrila podaljšanje delovanja ladje v južnem delu Sredozemlja do sredine marca.

V mednarodnih vodah ob obali Libije so sicer od petka do ponedeljka v okoli desetih operacijah rešili 1211 ljudi, med njimi ženske in mladoletnike, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih, ki so jih ZN objavili še pred zadnjimi reševalnimi operacijami, je letos po morju Italijo doseglo 2200 migrantov. Lani je italijansko obalo doseglo 150.000 migrantov.

Obalo Grčije je na drugi strani v letošnjem letu doseglo že več kot 46.000 prebežnikov.

STA


Najbolj brano