Ob izbruhu Etne poškodovanih deset ljudi

Okoli deset turistov in novinarjev je bilo danes lažje poškodovanih, ko je izbruhnil vulkan Etna na Siciliji. Med ranjenimi so bili tudi člani ekipe britanske medijske mreže BBC, ki so si želeli od blizu ogledati ta največji evropski še delujoči vulkan, ki je v sredo zvečer znova postal aktiven.

Izbruh Etne leta 2002 Foto: Vir: Wikipedia
Izbruh Etne leta 2002 Foto: Vir: Wikipedia

RIM > Po poročanju italijanskih medijev so šest ranjenih odpeljali v bolnišnico zaradi opeklin, ureznin in udarnin, nekateri so utrpeli tudi poškodbe glave.

Eksplozijo v kraterju je povzročil stik med lavo in snegom na višini 2700 metrov, pri čemer je nastala izredno vroča para, vroči delci kamenja pa so leteli na vse strani.

Dopisnica BBC za znanost Rebecca Morelle je na twitterju zapisala, da sta po siloviti eksploziji skupino turistov in ekipo BBC zasula vroče kamenje in para. Dodala je, da so razen manjših ureznin, udarnin in opeklin vsi v ekipi dobro, da pa so izjemno pretreseni, saj je šlo "za zelo strašljiv dogodek", ki si ga ne želi ponovno doživeti. Pohvalila je hitro ukrepanje reševalcev.

Dodala je, da ji je vulkanolog, ki je bil z njimi, povedal, da je šlo za najnevarnejši incident, ki ga je doživel v svoji 30-letni karieri. "Tovrstne eksplozije so ubijale," je dodala.

Izbruh vulkana sicer ni oviral letalskega prometa in za zdaj ne ogroža okoliškega prebivalstva. Posnetki izbruha so veličastni, saj je vulkan bruhal lavo kakih 200 metrov visoko. Izbruhnil je sicer prič po dveh tednih, pred tem pa pred letom dni.

STA


Najbolj brano