Ob 70. obletnici osvoboditve Auschwitza pozivi proti antisemitizmu

Na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, ki letos sovpada s 70. obletnico osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, so v svetu pozivali proti antisemitizmu in rasizmu.

Auschwitz-Birkenau je bilo največje nacistično koncentracijsko taborišče, kjer so med letoma 1940 in 1945 ubili najmanj 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. Foto: Tino Mamić
Auschwitz-Birkenau je bilo največje nacistično koncentracijsko taborišče, kjer so med letoma 1940 in 1945 ubili najmanj 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. Foto: Tino Mamić

OSWIECIM, LJUBLJANA > Osrednje slovesnosti na kraju nekdanjega taborišča so se udeležili tudi slovenski predsednik Borut Pahor in bivši slovenski interniranci.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je na osrednji slovesnosti ob 70. obletnici osvoboditve taborišča pozval k odločni akciji proti rasizmu in antisemitizmu. “Spomnimo se, kam vodi kršitev mednarodnega prava o samoodločbi narodov,” je dejal.

Iz Auschwitza, ki ga je označil kot “pekel sovraštva in nasilja”, je treba obsoditi vse oblike sovraštva, je poudaril, ob tem pa opozoril, da se je treba upreti vsakršni relativizaciji nacističnih zločinov.

Pahor: Za mir si je treba aktivno prizadevati

“Nemški nacionalsocialisti so mojo poljsko domovino spremenili v večno judovsko pokopališče,” je rekel pred več kot 300 preživelimi taborišča smrti, med katerimi so bili tudi slovenski predstavniki.

Komemoracije so se udeležili tudi premierji oziroma predsedniki skoraj 40 držav, med njimi tudi slovenski predsednik Borut Pahor skupaj z nekdanjimi internirankami Sonjo Vrščaj, Marijo Srpčič, Dano Valič Klanšček in Elizabeto Kumer Maurič. Ukradene otroke, preživele v taborišču, je predstavljal Janez Deželak, Judovsko skupnost Slovenije pa Luka Woititz, potomec taboriščnika.

V izjavi za medije pred začetkom uradne slovesnosti je Pahor posvaril, da na grozote v Auschwitzu ne smemo nikoli pozabiti, saj bi se sicer utegnile ponoviti. Opozoril je, da si je treba za mir aktivno prizadevati.

Glede dejstva, da med številnimi državniki danes v Auschwitzu ni bilo ruskega predsednika Vladimirja Putina, je izpostavil, da je treba “negovati vse, kar sodi v nek zgodovinski spomin” in spomnil, so bili ruski vojaki tisti, ki so pred 70 leti osvobodili taborišče.

Putin obsodil poskuse pisanja zgodovine na novo

Putin se je udeležil osrednje ruske spominske slovesnosti v Judovskem muzeju in centru strpnosti v Moskvi. V govoru je obsodil poskuse pisanja zgodovine na novo in opozoril pred politiko dvojnih standardov, ki jo je po njegovi oceni mogoče videti v konfliktu na vzhodu Ukrajine, kjer že mesece ubijajo nedolžne civiliste.

V času, ko so odnosi med Rusijo in Zahodom zaostreni zaradi ruske vloge v konfliktu v Ukrajini, je Putin odločitev, da se osrednje slovesnosti na Poljskem ne udeleži, utemeljil s tem, da nanjo ni bil uradno vabljen. Vendar vabljeni niso bili niti drugi državniki, ki so se je udeležili.

Rusija je sicer minuli teden obtožila Poljsko širjenja protiruske histerije, potem ko je poljski zunanji minister dejal, da so bili Ukrajinci (v vrstah Rdeče armade) tisti, ki so osvobodili taborišče. Putin je danes zatrdil, da je bilo 70 odstotkov častnikov in vojakov v Rdeči armadi Rusov.

Poljski predsednik Komorowski je danes na slovesnosti dejal, da Poljska “spoštuje in priznava” vlogo Rdeče armade pri osvoboditvi Auschwitza. Potegnil pa je vzporednice med nacističnim in sovjetskim totalitarizmom, ob tem pa spomnil na pokol poljske elite v času sovjetskega diktatorja Stalina.

Merkova: Ljudje ne bi smeli podpirati sovražnih sloganov proti beguncem in migrantom

V Pragi se je medtem s pozivi proti antisemitizmu in skrajnežem končal dvodnevni svetovni forum o holokavstu, ki se ga je ob predstavnikih parlamentov iz več kot 30 držav udeležil tudi podpredsednik DZ Primož Hainz. Češki predsednik Miloš Zeman je ocenil, da nam grozi “super holokavst, ki bi lahko zahteval več sto milijonov žrtev”. Skrajno džihadistično skupino Islamska država je primerjal z nacizmom ter pozval ZN k vojaškemu posredovanju zoper centre za urjenje teroristov.

Auschwitz je del nemške identitete, pa je v nagovoru v nemškem parlamentu, ki je obeležil 70. obletnico osvoboditve tega koncentracijskega taborišča, dejal nemški predsednik Joachim Gauck. “Ni nemške identitete brez Auschwitza. Spada k zgodovini te države,” je dejal. Predsednik bundestaga Norbert Lammert pa je v nagovoru Nemce pozval, da ohranjajo spomin na dejanja nacistične Nemčije.

Na ponedeljkovi spominski slovesnosti je k spominu na žrtve pozvala že nemška kanclerka Angela Merkel, obsodila pa antisemitizem in poudarila, da je Auschwitz opozorilo, da ljudje ne bi smeli podpirati sovražnih sloganov proti beguncem in migrantom.

Brglez o moči in pomenu učenja za boljšo prihodnost

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je slovenske poslance nagovoril predsednik DZ Milan Brglez in dejal, da ta ne simbolizira le moči spomina, temveč tudi moč in pomen učenja za boljšo prihodnost. Spomnil je, da je v holokavstu umrlo več kot šest milijonov Judov ter na stotisoče pripadnikov drugih etničnih ter družbenih skupin. V tako imenovana taborišča smrti pa je bilo deportiranih tudi več kot 60.000 Slovenk in Slovencev - več kot šestina se jih ni nikoli vrnila, slovenski Jud skorajda nobeden, je poudaril. V Sloveniji bodo sicer tudi v prihodnjih dneh potekali številni dogodki v spomin na žrtve in preživele ter za ozaveščanje in izobraževanju o holokavstu.

Auschwitz-Birkenau je bilo največje nacistično koncentracijsko taborišče, kjer so med letoma 1940 in 1945 ubili najmanj 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. Iz Slovenije je bilo tam zaprtih 2342 zapornikov, 1331 jih je umrlo. Sovjetska Rdeča armada je 27. januarja 1945 osvobodila taborišče, v njem pa tudi 7650 zapornikov.

STA


Najbolj brano