OECD: Države za izpuste ogljikovega dioksida računajo premalo

Trenutne cene za izpuste ogljikovega dioksida so prenizke, da bi pripomogle k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. Namesto 30 evrov za tono je cena namreč le okoli 14,40 evra za tono ogljikovega dioksida, je v danes objavljenem poročilu zapisala Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Trenutne cene za izpuste ogljikovega dioksida so prenizke, 
da bi pripomogle k zmanjševanju izpustov toplogrednih 
plinov, je v poročilu zapisala Organizacija za gospodarsko 
sodelovanje in razvoj.  Foto: Leo Caharija
Trenutne cene za izpuste ogljikovega dioksida so prenizke, da bi pripomogle k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, je v poročilu zapisala Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj.  Foto: Leo Caharija

PARIZ > Poročilo OECD ugotavlja, da obstaja velik razkorak med trenutnimi obremenitvami za izpuste ogljikovega dioksida in ceno 30 evrov za tono, ki se nahaja na spodnjem koncu intervala ocenjenih dejanskih podnebnih stroškov.

OECD je v študijo zajel šest gospodarskih panog in 41 držav - ob 34 članicah organizacije še Argentino, Brazilijo, Kitajsko, Indijo, Indonezijo, Rusijo in Južno Afriko. Gre za države, ki so odgovorne za 80 odstotkov svetovnih izpustov ogljikovega dioksida.

Strokovnjaki so izračunali efektivno obremenitev kot vsoto posebnih davkov na porabo energije, davkov na izpuste ogljikovega dioksida in cene dovoljenj za izpuste, s katerimi se trguje. V izračun so vključene tudi trošarine. Kot kaže poročilo, ta obremenitev dosega le 14,4 evra na tono ogljikovega dioksida.

Generalni sekretar OECD Angel Gurria je poudaril, da lahko glede na poročilo že zmerno kolektivno ukrepanje prinese velik učinek v smeri spodbujanja držav na prehodu v nizkoogljično gospodarstvo. “Cene lahko in dejansko prispevajo k zmanjšanju rabe energije, izboljšanju energetske učinkovitosti in premiku v smeri čistejših oblik energije. Izziv je, kako te cene pravilno postaviti,” je zapisal.

Poročilo dodaja, da je efektivna obremenitev izpustov iz naslova rabe energije v 60 odstotkih ničelna. Več kot 30 evrov na tono je cena le v primeru 10 odstotkov izpustov.

Za rabo energije brez upoštevanja cestnega transporta je obremenitev ničelna v še večjem delu, in sicer za 70 odstotkov izpustov. Nad 30 evri za tono je v tem primeru le za štiri odstotke izpustov. Za cestni transport so obremenitve višje.

Po ugotovitvah OECD v različnih državah veljajo zelo različne obremenitve. Tako 10 držav z najvišjimi efektivnimi obremenitvami ustvari le pet odstotkov skupnih izpustov ogljikovega dioksida 41 vključenih držav. 10 držav z najnižjimi obremenitvami na drugi strani ustvari 77 odstotkov izpustov.

V Sloveniji je bilo treba leta 2012 plačati za 79 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida, od tega je bilo 47 odstotkov izpustov dražjih od 30 evrov za tono. Velik delež neobremenjenih izpustov je izviral iz naslova kurjenja biomase, navaja OECD.

STA


Najbolj brano