O uplinjevalniku v Tržiču pri nas še nič

Prebivalci Nabrežine ugotavljajo, da je rok za pripombe na načrtovani plinski terminal v Tržiču, ki se izteče 21. septembra, odločno prekratek, zato bodo zahtevali podaljšanje roka. Slovenija v te postopke (še) ni vključena.

TRŽIČ > Naše ministrstvo za kmetijstvo in okolje preverja šele neuradne informacije. Uradna Italija jih o projektu ni obvestila oziroma ni vključila v čezmejno presojo vplivov na okolje. Tako da na našem ministrstvu še ne vedo, ali ima načrtovani terminal čezmejni vpliv po Espoo konvenciji in se niso odločili, ali bodo zahtevali vključitev v čezmejno presojo vplivov na okolje.

Na prvi pogled to sploh ni vprašanje, saj je Brestovica od uplinjevalnika, načrtovanega ob izlivu Timave, oddaljena komaj kakšna dva kilometra in gotovo sega na vplivno območje. Nenazadnje gre za 90 tankerjev na leto, dva 36 metrov visoka rezervoarja za uekočinjeni plin, številne tovornjake-cisterne in vlake, ki bodo prevažali plin, 450-metrsko pristajalno rampo za tankerje, poglabljanje morja na 13,5 metra in nov valobran.

Vpliv na čezmejni pas pa - sicer bolj skrito - omenja celo dokumentacija Smart Gas o uplinjevalniku, govori tudi o preverjanju vpliva na vodne vire, ugotavlja urbanist Danilo Antoni iz Devina, ki je preučil dokumente.

Uradna Slovenija se je sicer o lokaciji Tržič lani jeseni že izrekla, in sicer takrat, ko je v Bruslju nasprotovala plinskemu terminalu Žavlje, ki ga snuje španski Gas Natural. Takrat je minister za infrastrukturo Samo Omerzel ocenil, da bi bilo za Slovenijo sprejemljivo, če se terminal premakne bliže Benetkam, kasneje pa je za Radio Koper izrecno potrdil, da bi bil tudi Tržič (Monfalcone) za Slovenijo sprejemljiva alternativna lokacija za plinski terminal. EU je namreč takrat državama naložila, naj skupaj najdeta sprejemljivo lokacijo za plinski terminal v severnem Jadranu. Projekt plinskega terminala družbe Gas Natural sicer še ni zaustavljen, saj Italija zanj (še) ni preklicala okoljskega soglasja.

Predstavniki investitorja, družbe Smart Gas, zavračajo pomisleke okoljevarstvenikov in zatrjujejo, da bo njihov uplinjevalnik v Tržiču desetkrat manjši od žaveljskega in da bo prinesel nova delovna mesta, lokalnim podjetjem pa cenejši plin in s tem večjo konkurenčnost. KG


Najbolj brano